År 2014 är ett såkallat supervalår eftersom fyra val kommer att genomföras vid två tillfällen. Val till Europaparlamentet äger rum 25 maj och val till riksdag, landsting och kommunfullmäktige sker den 14 september.
Inför de två allmänna valen behöver kommunens valnämnd hitta medborgare som kan tänka sig att arbeta som röstmottagare i de sju vallokaler som finns i kommunen. I varje vallokal behövs sammanlagt åtta personer, fördelade på två pass, berättar Britt-Marie Lindström på valnämndens kansli.
— Det blir ju långa dagar så därför behöver man bytas av, säger Britt-Marie Lindström.
För de personer som tjänstgör som röstmottagare på det sena passet ingår också att räkna och redovisa rösterna efter att vallokalen stängt.
Det ställs inga speciella krav på färdigheter för den person som kan tänka sig att tjänstgöra som röstmottagare, förutom att personen själv måste vara röstberättigad, det vill säga vara myndig.
— Det är bra om man har lite kontorsvana, annars har vi inga speciella krav, säger Britt-Marie Lindström.
Tidigare valår har valnämnden hittat sina röstmottagare bland annat hos de politiska partierna. I vallokalen är dock politik förbjudet. Personen måste vara opolitisk och neutral när den tjänstgör som röstmottagare och att bära politiska symboler eller sprida partipolitisk propaganda är förbjudet inne i vallokalen.