Utbyggnad av fiber inte problemfri

Det slogs på trumman stort när kommunen och IP-Only tillkännagav att kommunmedborgarna skulle få fiber var de än bodde. Allt kom i gång ganska snabbt, det har grävts i varje hörn av kommunen. Men har det gått för snabbt?

Fredrik Angetun är glad över att få in fiber i fritidsboendet, men ännu är det bara fart på strömmen.

Fredrik Angetun är glad över att få in fiber i fritidsboendet, men ännu är det bara fart på strömmen.

Foto: Fotograf saknas!

Vingåker2017-08-09 13:45

Sedan Ip-Only och Vingåkers kommun klargjorde att de skulle samarbeta om fiberutbyggnad i kommunen har det gått fort. Nu finns det kommuninvånare som undrar om det har gått för fort.

På flera håll finns det frågetecken. Många frågor väntar på svar.

I Klockarbol bor Fredrik Angetun med sin familj. Normalt är de sommarboende, men de ser ett bra bredband som en förutsättning för att kunna vistas på landet oftare.

‒Det är ju ett i-landsproblem vi pratar om. Vi har haft lite småproblem när fibern skulle in på tomten, då vi inte vistas här för jämnan. Men när vi till slut fick kontakt med den lokala entreprenören löste han det på bästa sätt. Nu väntar vi på inkopplingen och där är det svårt att få information om hur det går, säger Fredrik Angetun.

En som har haft värre problem är Mats Schagerström i Hulla. Familjen utnyttjar Hulla bostaden i frekvent och hela familjen har behov av bra uppkoppling. Barnen för spel och film medan föräldrarna har arbete som kräver uppkoppling.

‒Jag vet inte hur många timmar jag har lagt ner på att få fibern att fungera. Först fungerade det perfekt men efter någon vecka blev det tvärstopp. Det visade sig att vi hade fått en grannes anslutning. Jag har ringt många samtal där tjänsteleverantören har hänvisat till nätägaren som hänvisat tillbaka. Men till slut fick jag kontakt med en tekniker som kunde konstatera att det bland annat var felsvetsat och att det fanns fiberstam som inte ens var inkopplad. Nu fungerar det bra, säger Mats Schagerström.

Vad har varit mest frustrerande?

‒Det har varit att få kontakt med någon som har tagit ansvar. När jag väl fick det har det fungerat, säger Schagerström.

Ytterligare några som har bekymmer är Sören och Ragnhild Larsson i Säby.

‒Vi bytte brädfodring i våras så då gick inte dosan att sätta upp, men när det var klart så har vi inte hört något. Våra hyresfastigheter har fått sin inkoppling men inte vi, berättar Ragnhild Larsson.

Paret har ytterligare bekymmer, vid en liten vändficka på en skogsväg i närheten av Hjälmaren visar Sören Larsson hur grävföretaget lagt upp sten. Fickan används för att vända bilarna på när vi har varit i skogen och jagat.

Bynet är ansvariga för byggandet av fibernätet i Vingåker där även Österåker ingår. Företagets vd säger att de känner till ett flertal av problemen som uppkommit under byggandet av nätet.

‒Det mesta av kritiken som framförs är vi medvetna om och försöker åtgärda. Det var ett av de första större samarbetsprojekt vi tecknade med en hel kommun. Idag har vi tecknat flera liknande avtal i många andra kommuner. Jag vill understryka att vi känner att alla har välkomnat oss i Vingåker och vi samarbetar bra med markägare, kommun och kunder, säger vd Marcus Ternstedt.

En hel del av kritiken handlar om information, eller rättare sagt brist på information till kunder.

‒Den känner vi till och har tagit till oss. Vi har ett projekt som nyligen är påbörjat med avsikt att få till en bättre och snabbare information. Det har även uppdagats ett problem med felsvetsning av fiber i skåp och det kommer vi att påbörja arbetet med att åtgärda direkt efter semestrarna. Här är tyvärr ett antal abonnenter påverkade.

Det finns ett litet antal kunder där grävningen inte är påbörjad. Vad sker i de fallen?

‒Vi har några markägare som vi inte har fått till avtal med, men vi vill inte gå in med tvångsmetoder då vi vill ha goda relationer även i framtiden med dem. Det pågår diskussioner med dessa. Vi hoppas kunna nå fram till uppgörelse med dem så snart som möjligt.

Några jordbrukare är oroliga över kostnaderna om de skulle plöja upp en slang som inte ligger på rätt djup?

‒Vi har markägaravtal och har våra entreprenörer inte gjort sitt jobb är det vårt åtagande som gäller enligt avtal. Ingen markägare ska behöva känna oro över detta.

Om man som markägare inte är nöjd med hur det ser ut efter grävning, var vänder man sig då?

‒Det bästa är att ta kontakt med projektledaren, den man skrev markägaravtalet med, så löser det sig säkert, säger Marcus Ternstedt.

Bredbandsutbyggnad

Nätägare och beställare av nät är Ip-Only.

Byggnationen sköter dotterbolaget Bynet som i sin tur anlitar underentreprenörer för bland annat grävning och slangdragning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om