Upplevelsechef prisar Bob Dylans Nobelpris

I Säfstaholms slott arbetar en äkta Bob Dylannörd. Johan Tranquist upptäckte Dylan tidigt i sin ungdom, och samlare blev han vid 40-årsåldern.

Vingåker2016-10-19 15:31

Svenska akademiens val av mottagare av Nobels litteraturpris förvånade säkerligen många, och upprör även en hel del inom den så kallade "kultureliten".

Upplevelsechef Johan Tranquist, 58 år, blev dock inte så häpen över valet. Han konstaterar att Dylans namn har nämnts tidigare som en tänkbar kandidat, inte minst inom nördkretsarna.

– Han har ansetts som en god kandidat. Samtidigt har det faktum att litteratur är starkt förknippat med att vara i bokform varit ett hinder.

Tranquist betonar att akademien uppenbarligen har sett till Dylans storhet som textförfattare och lyriker. Dylan har över 600 texter och sånger bakom sig och ett 40-tal album.

– Hans texter har inga klyschor eller schabloner eller onödiga upprepningar. Varje låt är en historia och med en mångfald i språket. Han är en expert på att skapa rytm och rim med ett flöde som ger liv.

Dessutom kanske akademien har fått hjälp av den bok som kom i våras signerad Ola Holmgren: "Åtta skäl varför Bob Dylan borde tilldelas Nobelpriset i litteratur".

På ett bord i Tranquists rum ligger ett antal skivor som Bob Dylan spelat in. Det är klassiker som varje samlare "bara måste ha", dessutom en bootlegplatta som är sällsynt på marknaden.

Att Dylan ännu (i skrivande stund) inte har reagerat offentligt ligger i linje med den personlighet som Dylan är, menar Tranquist.

– Han vill vara obstinat och bryta mönster. Jag tror att han kommer att leverera ett fantastiskt tal vid Nobelmiddagen.

En skrift i "bokform" har Dylan publicerat och det är "Tarantula" är en roman skriven av musikern Bob Dylan mellan 1965 och 1966 och som inledningsvis gavs ut på kopierade A4-ark, men sedan släpptes officiellt i bokform 1971.

– Det är en av de mest svårlästa böcker som finns, främst gallimatias utan någon röd tråd, säger Tranquist med ett skratt.

Dylanexperten Tranquist har det mesta som Dylan har gett ut, och hans kunskap kommer han att dela med sig av vid en föreläsning om Dylan på Vingåkers bibliotek torsdagen 24 november.

– Det är med anledning av att han nu fått Nobelpriset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om