Upplevelsechef med många slottsplaner

Upplevelsechef Johan Tranquist är kommunens nye upplevelsechef, och han brinner för allas rätt till kultur och fritid.

Vingåker2016-08-15 14:00

Beskriv Johan Tranquist. Vem är du, utbildning och varför sökte du dig hit?

– 58 år, född och uppvuxen i Sörmland, har en bred utbildning och arbetslivserfarenhet med basen inom folkhälsa och hälsofrämjande arbete på lokal, regional och nationell nivå. De senaste fem åren har jag arbetat som kultur- och fritidschef. Jag sökte mig till Vingåker för att jag kände att kommunen hade ambitioner och förväntningar på förändring och förnyelse inom detta politikområde och uppdraget kändes utmanande och spännande.

Hur har du tagits emot av personal och kommuninvånare?

– Jag upplever att jag fått ett mycket bra mottagande av både personal och kommuninnevånare. Det finns ett stort engagemang både i föreningslivet och i befolkningen i allmänhet kring dessa frågor.

Kommunens beslut att söka en upplevelsechef i stället för en renodlad kultur- fritidschef gav eko landet över. Hur reagerade du på det?

– Det är bara positivt att folk är engagerade och har synpunkter och åsikter, det finns dock en risk att det bara är en viss målgrupp som kommer till tals och mitt uppdrag är att lyssna till alla och i första hand våra egna kommunmedborgare. Sedan känns det naturligt att besöksnäringsfrågorna hamnat på mitt bord.

Väl på plats, på vilket sätt har du arbetat annorlunda än tidigare förvaltningschefen Lars Furborg?

– Det jag brinner för är allas – inte minst barn och ungas - rätt till kultur och fritid och eget skapande, en större mångfald och där alla inkluderas och att stimulera till nya möten och relationer mellan människor.

En tanke är ju att göra slott och park mer tillgänglig och publik. Vad har du för planer för detta?

– Jag har många idéer och tankar kring detta och jag kommer presentera lite olika idéer för politiken framöver som sedan får ta beslut om i vilken riktning vi ska gå. Åtgärder i miljön i och kring slottet kräver både omsorg och eftertanke och flera åtgärder är ju förenade med kostnader. I dag finns det många hinder som minskar tillgängligheten, det vill jag gärna ändra på.

Kommer kulturen att prioriteras ner för mer allmängiltiga evenemang?

– Det beror på vad man menar med och gör för distinktion mellan kultur och allmängiltiga evenemang. Kultur är ett mycket brett begrepp och kommunens roll är att främja mångfalden och allas lika rätt att ta del och delta i kulturyttringar av olika slag. Vi har dock i vår kommun många kommunmedborgare som inte deltar, tar del i eller känner sig exkluderade från det utbud vi erbjuder i dag och det vore kul att påverka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om