Ungefär tio procent av hushållen och företagen är i dag anslutna till ett snabbt och stabilt bredband. Det gör Vingåker till den sämst uppkopplade kommunen i Sörmland.
Det ska det nu bli ändring på. En utbyggnad av stamnätet står för dörren, en omfattande bredbandsstrategi likaså. Ett massivt arbete för att peppa bildandet av lokala fibernätsföreningar har redan inletts.
– Ingen som vill ansluta sig ska riskera att hamna mellan stolarna, säger Regina Westas.
Hon leder Bredband i hela Vingåker, det kommunala projektet som har sin utgångspunkt i regeringens mål att 90 procent av hushållen och företagen ska ha god bredbandstillgång till 2020. Till detta har Sörmland tilldelats cirka 110 statliga miljoner.
– Det handlar inte längre bara om att kunna surfa på sin dator. Frågan är viktig för hela samhället, där allt mer av servicen inom till exempel vården blir digital.
Allt fler medborgare, på landsbygden men också i tätorten, riskerar att hamna utanför om ingenting görs, resonerar kommunen. Därför måste takten för tillgång till stabilt bredband öka. Kraftigt.
I somras bestämde kommunen att anlita företaget Bynet, som har en mångårig erfarenhet av bredband till landsbygden. Det är på kransorterna med omgivningar som kommunen har fokus i första läget.
Projekteringen är gjord och entreprenören står i startgroparna för att bygga ut stamnätet med fyra mil kabel. Den delen kan gå snabbt, på bara några veckor enligt Westas, så fort alla tillstånd och markupplåtelseavtal är underskrivna. Men sedan ligger bollen hos hushållen och företagen på landsbygden.
– Vi från kommunen kan göra mycket. Men det är efterfrågan som är avgörande, säger Regina Westas.
Kommunen och entreprenören tar ansvar för utbyggnaden av stamnätet. Men det är upp till landsbygdsborna själva att de lokala näten byggs. Det kräver i sin tur att de går samman och bildar ekonomiska fibernätsföreningar.
– Det kan i sig vara nog så komplext. Men de ska inte behöva uppfinna hjulet på nytt, säger Westas som understryker att kommunen kommer att erbjuda både information och juridisk hjälp.
Hon och Bynet ska därför ut på landsbygden för att informera om projektet, vilket ansvar medborgarna själva behöver ta och vad kommunen kan hjälpa till med. Ett första informationsmöte är planerat till den 25 november i Österåker, en av de vita fläckarna.
Tillsammans med föreningarna kommer kommunen att dela in landsbygden i verksamhetsområden. Det ska både bidra till en utjämning av kostnaden för de enskilda fastighetsägarna, och minska risken för att någon hamnar utanför.
– Genom att vara med kan man också ta ett samhällsansvar, tillsammans med grannarna och oss i kommunen. Men det gäller att vara med från början – att komma in efteråt kan bli dyrt.