Två nya kommunpoliser

Kommunpolisgruppen i polisområdet har nyligen fått två nya medlemmar – Jonas Forssén och Pirjo Svegréus.

Vingåker2014-01-07 21:00

Pirjo Svegréus är den polis i kommunpolisgruppen som kommer att ha huvudansvaret för det samverkansavtal som Vingåkers kommun och polismyndigheten i Södermanland har.

— Vi har en kommunpolisgrupp som består av fem kommunpoliser. Pirjo Svegréus kommer att ha huvudansvaret för samverkansavtalet med Vingåkers kommun. Det innebär inte att det alltid är henne som medborgarna träffar vid ett besök på poliskontoret i Vingåker, säger Anna Briby som är kommissarie och chef för den brottsförebyggande verksamheten i polisområde Mitt, ett område som omfattar Vingåkers-, Katrineholms- och Flens kommuner.

Anna Briby vill också betona att poliskontoret i Åbrogården inte är någon operativ polisstation utan endast ett servicekontor där man på tisdagseftermiddagarna under ett antal timmar kan få träffa en polis för att exempelvis göra en polisanmälan. Under övrig kontorstid har polisen ett samverkansavtal med receptionen i Åbrogården som hjälper medborgare med vägledning, hittegods, blanketter och broschyrer. Poliskontoret hanterar inte heller pass, utan Vingåkersborna hänvisas till polisområdets enda polisstation i Katrineholm. Polisen är närvarande i Vingåker dygnet runt när det behövs, även om kontoret är stängt. Anna Briby vill också uppmana Vingåkersborna att inte dröja med att göra anmälningar eller rapportera brottslighet bara för att poliskontoret är obemannat, vilket tyvärr sker.

— Ring telefonnummer 114 14 om du behöver prata med oss eller göra en anmälan. Gäller det ett pågående brott så ring 112, säger Jonas Forssén.

Det samverkansavtal som polisen och kommunen har innehåller ett antal fokusområden där man gemensamt kommit fram till vad som ska prioriteras i det brottsförebyggande arbetet.

— Samverkansavtalen med kommunerna är kommunpolisens prioriterade uppgift. Det händer ganska ofta att skolor och organisationer vill ha besök av oss som föreläsare och så vidare. Det är viktigt för oss det också men vi gör det i mån av tid, säger Anna Briby och berättar att ett fokusområde som kommunpolisen lagt mycket energi på i Vingåker är att få igång grannsamverkan för att förebygga bostadsinbrott. Det arbetet kommer polisen att fortsätta med även om intresset för grannsamverkan hittills varit svalt i Vingåker. Ett annat fokusområde är att följa upp den senaste trygghetsmätningen som gjordes i Vingåker, där resultaten försämrats mot tidigare mätningar.

— Det finns enligt mätningen en ökad rädsla att utsättas för våld i offentliga miljöer samtidigt som brottsstatistiken nationellt talar emot det eftersom antalet anmälningar om sådana brott minskade med 20 procent förra året. Sannolikheten för att utsättas har alltså minskat. Men det är naturligtvis någonting vi måste se över för Vingåkers del, säger Anna Briby.

Pirjo Svegréus ser fram emot att få ansvaret för samverkan med Vingåkers kommun.

— Ja absolut! Jag har dock mycket att lära och många händer att skaka innan det flyter. Jag är också glad att jag har fått återanställning inom mitt favoritområde, det brottsförebyggande arbetet, säger Pirjo Svegréus som närmast kommer från en kommunal anställning som drogförebyggande samordnare i Skövde kommun. Pirjo Svegréus har arbetat som kvarterspolis i Tumba men också som närpolis i Skövde innan hon kom in på den kommunala banan. Pirjo Svegréus konstaterar att det finns en större tydlighet och fler mål i dag inom polisen än vad det gjorde när hon arbetade som kvarterspolis på 1980-talet.

— Då skulle man spatsera runt, prata med handlarna och säga till fyllona. Det var frihet under ansvar men egentligen ganska luddigt. I dag finns tack vare samverkansavtalen en större tydlighet och mål, säger Pirjo Svegréus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om