Kanske är det dags för könskvotering, funderar kommunstyrelsens ordförande Anneli Bengtsson, när vi sitter ner och språkar om manligt och kvinnligt så här inför Internationella kvinnodagen.
Det är främst kvinnor i ledningsstaben, och de tre högsta posterna innehas av just kvinnor. Kommunstyrelsen ordförande Anneli Bengtsson (S), oppositionsrådet Charlotte Prennfors (M) och kommunchef Marita Skog.
Vi kommer in på hur de uppfattar att de bemöts i sin respektive roll. Om de upplever att män reagerar på något sätt för att de är just starka kvinnor i ledande roller.
Kommunchef Marita Skog säger att hon själv inte upplevt att just kön spelar någon roll i hennes tjänst som kommunchef. Man ser till kompetensen hos en person, inte könet. Däremot kan storleken på kommunen spela in vid träffar med kollegor, att en del inte tar små kommuner och deras bestyr på samma allvar som stora kommuner.
Anneli Bengtsson är trygg i sin roll som högsta politiker i Vingåker och här finns inget behov av att behöva hävda sig könsmässigt. Men i träffar med andra kommunstyrelseordföranden då kan det bli mer tydligt vilket kön man har, konstaterar Bengtsson.
– Där får man hävda sig litet mer och höja rösten. Man kan säga något som ingen "hör", men om en man sedan säger samma sak nickar man instämmande. Det är ju en form av härskarteknik.
– Man växer med sin uppgift och jag har kaxat till mig. För unga kvinnor kan det vara svårare att hävda sig.
När man är medveten om härskarteknikens yttringar för att trycka ned andra, är det också lättare att bemöta det, slår de tre fast.
Charlotte Prennfors är sedan 1 augusti 2015 oppositionens ledare, och hon konstaterar att som kvinna krävs det att man har fakta bakom det man säger och att kvinnor behöver vara mer pålästa för att män ska lyssna och respektera.
– Kvinnor lär sig spelreglerna fort. När det gäller ledarskapet i Vingåker har det varit en tuff resa och jag har stått själv. Och det är jag tacksam för eftersom jag lärt mig att inte sänka garden.
Bengtsson nickar instämmande.
– Något gulligullande fungerar inte i en ledande position.
Kvinnlighet och manlighet. Gamla mönster som lever kvar. Det syns och hörs inte minst som när män frågar hur det går med hushållet och med att ta hand om sjuka barn när det är en kvinna som har en hög position, konstaterar de tre.
– Den frågan tror jag inte att män får, säger Bengtsson.
– Det är cementerade könsroller.
Bengtsson understryker att när en man ryter till är det en man med pondus, när en kvinna gör det anses det vara bitchigt.
Prennfors inflikar:
– Vi kvinnor måsta bli duktigare på att lyfta andra kvinnor utan att man ska känna sig hotad,