Träd faller och är en fara för närboende

Området vid vattentornet i Hacksta kan vara en veritabel livsfara, inte minst barn som ofta leker i det lilla skogsområdet vid vattentornet. Men ingen ansvarig gör något, menar en boende.

_MG_0795.jpg

_MG_0795.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Vingåker2016-02-08 10:07

Vi möts uppe vid "nya" vattentornet i Hacksta. Det stod färdigt 1974 och i slänten där det nu står, och i hög grad även ligger träd har inte rötterna möjligheten att tränga så långt ner som är nödvändigt för att inte vara ett lätt offer när vind och blåst friskar i.

Det beror på att när vattentornet byggdes schaktades området och fylldes sedan upp igen. Men med fyllnadsmaterial som inte ger utrymme för att trädens rötter ska få "grepp" riktigt. Det konstaterar Gunilla Porsvant som bor alldeles intill vattentornet och som flera gånger per dag är ute med sin hund i området. En elvaårig norsk buhund (spets) vid namn Dexter.

Gunilla Porsvant har försökt att komma i kontakt med ansvarig på kommunen angående den fara som finns med att träd "när som helst" kan falla och förorsaka olyckor och i värsta fall dödsfall.

Hon pekar på en stig, eller snarare en stig som skymtar under ris och träd som fallit över och det är rena häckloppet för dem som ska passera förbi.

– Överallt ligger det knäckta träd och det är många barn som leker här.

Hon påpekar att barnen inte tänker på att risken ökar när det blåser upp, så de kan mycket väl springa omkring i en veritabel dödsfälla om oturen är framme. Och det är kanske inte alla föräldrar som vet att barnen håller till här vid vattentornet.

Porsvant har vänt sig till kommunen, som är markägare, flera gånger för att få slänten uppröjd och att ta träd som är i farozonen för att falla eller knäckas tas bort. Och röjning av de träd som redan ligger.

– Det enda svar jag fått är att det ska skickas vidare. Det är inte privat skogsmark och kommunen är, liksom privata markägare, skyldiga att ta bort träden. Och här står en hel del träd som är döda.

Än har inget hänt, och Gunilla Porsvant har själv "kört hem barn" som lekt på platsen när det varit hård blåst. I ett mejl till kommunen framhåller Porsvant:

"Skogen bakom nya vattentornet är som ett plockepinn efter alla stormar. En hel del av de knäckta träden hänger fortfarande kvar i andra träd. Många barn leker i backen och det skulle kunna gå riktigt illa om ett träd faller ner på någon. Jag skulle vara tacksam om kommunen tog ansvar för den egna marken uppe vid nya vattentornet".

Rolf Jonsson är kommunens enhetschef vid tekniska. Han berättar att det är beställt skogsröjning av området. Skogsröjaren har många områden att rensa upp på och därför tar det lite tid.

– Det är beställt, men ännu inte utfört, slår han fast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om