- Det är tyvärr inte så många som har nappat i Vingåker så det vore roligt om fler ville vara med och skapa framtidsveckan, säger Katarina Johansson från Studiefrämjandet.
Man söker efter organisationer, föreningar, företag, studieförbund, kommuner, myndigheter och privatpersoner som kan tänka sig att arrangera något för att uppmärksamma framtidsveckan.
- Det kan vara allt från hälsa till sol, vind och vatten, säger Conny Andersson, studiesekreterare på Studiefrämjandet i Flen.
Framtidsveckan är ett brett samarbetsprojekt där alla kan delta och syftet är att visa på att omställningen till ett hållbart samhälle måste börja nu. Den ska också vara en motbild till de många dystra prognoser som visas.
Framtidsveckan startade ursprungligen i Söderhamns kommun och spred sig därefter över Hälsingland. 2012 var hela Gävleborgs län engagerat och nu har konceptet spridit sig över landet och 8–14 april får KFV sin egen framtidsvecka.
I Vingåker har de båda livsmedelsbutikerna lovat att vara med och uppmärksamma bland annat sina ekologiska sortiment under veckan. Vingåkers kommun kommer att delta i framtidsveckan. Britt-Marie Munther kommer att visa frigörande måleri, såkallad EQ-painting i Vingåker. Det kommer även att arrangeras en penninsamling i Vingåker, där gamla pennor samlas in för att återvinna plasten i dem och där ett bidrag för varje insamlad penna lämnas till Barncancerfonden. Det kommer också att visas film i Studiefrämjandets lokaler i Vingåker.
- Alla får vara med och vill man vara med och ha sitt arrangemang med i vår programtidning så bör man anmäla det till oss före 21 mars, säger Katarina Johansson.
Förhoppningen från Studiefrämjandets sida är att framtidsveckan ska växa och återkomma även nästa år.
- Det här är jättestort uppe i Gävleborg. Vi hoppas ju att det kan bli det här också. Kan man inte vara med i år så finns det en ny chans 2014, säger Katarina Johansson.