Ett tiotal personer kom till kommunens informationsmöte om goda män, särskilt förordnade vårdnadshavare och familjehem. Socialchefen Dag Wallströmer inledde med att visa siffror på mottagandet i riket, Sörmland och Vingåker.
Vingåkers kommun behöver både fler goda män, särskilt förordnade vårdnadshavare och familjehem, som förr kallades fosterhem.
— Vi behöver ha beredskap för framtida placeringar, sa Dag Wallströmer.
Fram till mitten av 2000-talet anlände mellan 200 och 300 ensamkommande flyktingbarn, och Migrationsverket räknade med att 15 kommuner behövde ha beredskap för att ta hand om de nyanlända. Numera anländer omkring 4 000 barn per år, och 240 kommuner har avtal med Migrationsverket, en av avtalskommunerna är Vingåker.
— Skillnaden mellan att ha avtal och inte ha avtal är att vi kan planera bättre, sa Dag Wallströmer.
När ett barn, alltså en person under 18 år, begär asyl vid ankomsten till Sverige, placeras de på en mottagningsenhet, som finns i fem kommuner. Därifrån ska de inom ett par dagar slussas vidare till en asylplats. Vingåker har tre asylplatser, som ska bli fem efter årsskiftet. När barnet söker asyl behövs en god man, som kan vara både en man och en kvinna, och som får timersättning för arbetet. Personen bevakar barnets intressen och tar det juridiska föräldraansvaret medan Migrationsverket utreder asylansökan.
Vingåkers överförmyndare Inger Malmqvist berättade om en god mans åtagande, som handlar om att söka uppehållstillstånd, följa med till Migrationsverket, ansöka om olika ersättningar och bevaka barnets juridiska intressen, medverka i beslut om skola, hälsa, sjukvård.
— Man bör också försöka bygga upp kontakt med släkt eller föräldrarna till barnet. Jag tror det gör att barnen mår bättre, om det vet var det har föräldrarna, sa Inger Malmqvist.
Hon ville dock varna för att engagera sig för mycket känslomässigt i barnet.
— Det bästa är att hålla en viss distans. Man är inte förälder, utan mer en juridisk förälder, sa hon.
Om barnet får uppehållstillstånd, slutar den gode mannen sitt uppdrag, och i stället ska en särskilt förordnad vårdnadshavare utses. Om det berättade David Karlsson från socialtjänsten, och Marita Andersson talade om familjehem, som det också finns behov av i Vingåker.