Socialstyrelsen ger kommunen kritik

Socialstyrelsen har funnit brister i handläggningen av ett barnavårdsärende när socialnämndens ordförande Anneli Bengtsson (S) beslutade om ett omhändertagande av ett barn.

Vingåker2013-06-04 21:00

Socialstyrelsens granskning av barnavårdsärendet inleddes efter en anmälan som inkom till Socialstyrelsen den 20 januari 2012. Ett barn omhändertogs akut av kommunen utanför kontorstid enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU, vid ett tillfälle under hösten 2011. Beslutet om LVU-omhändertagande hävdes dagen efter. Socialtjänsten inledde en utredning samma dag som barnet omhändertogs och utredningen avslutades i början av 2012 utan åtgärd.

Klagomålet som gjorts till Socialstyrelsen omfattar tre punkter: att ingen har bett barnet om ursäkt eller försökt förklara vad som har hänt, att socialförvaltningens agerande saknade "rim och reson" samt att socialnämndens ordförande, som fattade beslutet om att omhänderta barnet, var jävig.

Socialnämnden har yttrat sig och skriver bland annat att personen som framför klagomålen till Socialstyrelsen också framfört dem till nämnden och att nämnden erbjudit tid för samtal dels till den klagande, dels till det omhändertagna barnet. Personen som klagat avböjde samtal medan tre samtal genomfördes med barnet. Beträffande frågan om jäv anser nämnden att någon form av jäv inte är tillämpligt. När socialnämndens ordförande fattade beslut om att barnet skulle omhändertas under telefonkontakt med handläggaren på socialförvaltningen hade hon inte vetskap om vem hon tog beslut om.

"Vad barnet heter och vilka som är vårdnadshavare är uppgifter som enligt Socialstyrelsens uppfattning måste efterfrågas av beslutsfattaren för att bedöma om det föreligger jäv eller inte. Reglerna för jäv är till för att garantera att myndigheter handlägger ärenden objektivt och opartiskt. Att nämndens ordförande fattar beslut om omhändertagande 'in blanco' och inte vet vem hon fattar beslut om anser Socialstyrelsen är en brist" skriver Socialstyrelsen och ställer krav på att socialnämnden i Vingåkers kommun ska säkerställa att beslutsfattare förvissar sig om vem beslutet avser bland annat för att kunna ta ställning i fråga om jäv.

I och med att beslutet om LVU redan var upphävt när jävsinvändningen kom in anser Socialstyrelsen att frågan om jäv har förfallit.

Senast 24 juni ska kommunen ha redovisat för Socialstyrelsen vilka åtgärder som planeras för att rätta till bristerna.

- Vi får ta till oss av Socialstyrelsens kritik och inrätta någon sorts ny rutin, säger socialnämndens ordförande Anneli Bengtsson (S) i en kommentar.

Anneli Bengtsson vill inte gå in i detalj på det barnavårdsärende där hon i en anmälan till Socialstyrelsen beskylls för att ha varit jävig när beslutet fattades. Sekretess råder kring ärendet och Anneli Bengtsson är förhindrad att uttala sig.

Hur känner du personen i fråga i det aktuella beslutet?

- Jag vet vem personen är, så mycket kan jag säga. Om det nu skulle vara en anledning till jäv, att jag vet vem personen är, så gäller det ju i så fall halva Vingåkers befolkning, säger Anneli Bengtsson och säger att socialnämnden kommit fram till att beslutet inte kan vara fråga om jäv, vilket inte heller Socialstyrelsen gjort.

- Om det ska vara frågan om jäv innebär det att jag ska ha någon sorts personlig vinning av mitt myndighetsutövande beslut. Det har jag svårt att förstå när det handlar om LVU-beslut, hur skulle jag personligen kunna ha någon vinning av att någon omhändertas? frågar sig Anneli Bengtsson som anser att en av de viktigaste uppgifterna för henne som ordförande är att se till alla medborgare behandlas lika.

- Det är min förbaskade skyldighet, säger Anneli Bengtsson.

Hur går det till generellt när det fattas ett beslut om LVU utanför kontorstid?

- Jag får ett telefonsamtal från handläggare på individ- och familjeomsorgen som beskriver situationen. Därefter säger jag om jag kan skriva under det eller inte. Kan jag skriva under det så bestämmer vi en tid och plats där vi träffas och jag undertecknar beslutet. När jag får ärendet draget för mig i telefon av handläggaren så har jag egentligen inget behov av att veta "vem" beslutet avser, det är omständigheterna som är det viktiga när jag bestämmer mig för om jag kan skriva under beslutet eller inte. Sedan får jag naturligtvis veta vem det handlar om när jag får papperet jag ska skriva på i min hand. Men vi får ta till oss av Socialstyrelsens kritik och inrätta någon sorts ny rutin, säger Anneli Bengtsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om