Nordkalk, som för tillfället bryter ungefär 60 000 kalksten i Forsby per år, planerar att ansöka om förlängning av tillståndet och som mest bryta 190 000 ton sten per år.
Nordkalks nuvarande tillstånd för kalkbrytningen går ut den 31/3 2015 och måste förnyas. Det görs hos miljöprövningsdelegationen i Uppsala, som dock uppger att man inte fått in någon ansökan än.
Nordkalk har sammanställt ett underlag till ansökan. Där står att läsa att man vill utvinna som mest 190 000 ton kalk och forsla kalken på väg 214 och vidare norrut mot Köping. Transporterna kommer, enligt underlaget, att öka bullret och utsläppen och dessutom medföra fler olycksrisker.
Socialdemokraterna i Vingåkers kommun är tveksamma till att Nordkalk ska få forsla den större mängden kalk med lastbil på de redan hårt belastade vägarna 214 och 56. Därför vill man att kalklinbanan i stället ska användas.
Håkan Persson (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Vingåkers kommun har, på uppdrag av arbetarekommunen, i ett brev till landshövding Liselott Hagberg och länsstyrelsen i Södermanlands län, föreslagit att Nordkalks nya tillstånd för kalkbrytning ska villkoras så att linbanan används i stället för lastbilar.
"Miljömässigt är transport med linbanan överlägset lastbilstransporter och dessutom håller man igång och underhåller linbanan som är av industribyggnadsminnesintresse", skriver Håkan Persson i sitt brev till Länsstyrelsen.
Han skriver också att antalet lastbilstransporter kan uppgå till 40 enkelresor per dag mellan Forsby och Köping, under förutsättning att uttaget blir maximala 190 000 ton kalk per år.
Länsstyrelsen har svarat att det är miljöprövningsdelegationen i Uppsala som ska pröva ansökan, men att Vingåkers kommun kommer att få lämna synpunkter på den som remissinstans.
Samtidigt förekommer spekulationer om att Nordkalk skyndar på rivningen av kalklinbanan för att, om tillståndet villkoras, kunna säga att det inte längre finns någon kalklinbana att köra kalken på.
- Så tolkar jag det, när man får tillståndet säger man att det inte finns någon linbana kvar, säger Håkan Persson.
K-G Källerfors är före detta ordförande i föreningen Kalklinbanans vänner, som vill bevara hela eller delar av banan, och han önskar att Nordkalk ska vänta med rivningen.
- Jag tycker att man kan vänta i tre år till. Nordkalk har redan väntat i 13 år. Det är lämpligt att göra en miljökonsekvensbeskrivning. Någonstans vid 200 000 ton går gränsen för när det blir lönsamt att köra kalken med linbanan, säger han.