I mÄndags fick köket pÄ HumlegÄrden en annorlunda leverans: flera smÄ plastnÀt med levande sniglar.
I helgen, nÀr SÀfstaholms slott ska invigas efter renoveringen, kommer dessa sniglar att stÄ pÄ menyn. NÀrmare sagt serveras escargot de bourgogne, en klassisk fransk rÀtt dÀr sniglarna vitlöksmarineras innan de Àts direkt ur skalet.
De smĂ„ djuren har inte plockats upp i nĂ„gons trĂ€dgĂ„rd utan föddes upp pĂ„ Sveriges första snigelfarm, Cale Jonstorp i ĂsterĂ„ker, som kom igĂ„ng med produktionen i Ă„r.
â Kommunen fick Ă€ran att fĂ„ vĂ„r första leverans. Det Ă€r en stor premiĂ€r för oss och kommunen, sĂ€ger Carina Van Steenbergen som driver Cale Jonstorp tillsammans med sin fru Lena Ă gnell.
Sniglarna ska tillagas av kommunkocken Roni Musi, som har erfarenhet av den i Sverige ovanliga matrÀtten efter att ha arbetat pÄ finkrogar utomlands.
Susanne Jaktlund, mÄltidschef pÄ VingÄkers kommun, Àr exalterad inför att fÄ provsmaka skaldjuren pÄ fredag.
â Det kĂ€nns jĂ€ttehĂ€ftigt att vi tillsammans kan visa vad VingĂ„kersbygden har att erbjuda. Vi kan vara stolta över vad som produceras i kommunen, sĂ€ger Susanne Jaktlund.
Hon har Àven planer pÄ att framöver servera sniglar i kommunens skolor, förskolor och Àldreboenden.
â DĂ„ blir det mer som en provsmakning dĂ€r vi berĂ€ttar om sniglar, hur odlingen fungerar och att de gĂ„r att Ă€ta, sĂ€ger Susanne Jaktlund och fortsĂ€tter:
â Vi i Sverige Ă€r inte sĂ„ vana vid att Ă€ta sniglar.