Skolorna gjorde upp om vem som simmar bäst

De årliga simtävlingarna för årskurs 3–6 i kommunen är en mångårig tradition. På onsdagen var det dags igen.

Vingåker2013-12-12 05:00

Håkan Östlund är före detta rektor för Hansjöskolan i Vingåker. Simtävlingarna har han varit med på i många år. Trots att han numera njuter livet som pensionär ställer han gärna upp som tävlingsansvarig.

— Det kommer jag att fortsätta att göra så länge jag orkar. Jag tycker att det är roligt, framförallt för ungarna, sa Håkan Östlund som fick blåsa i sin visselpipa många gånger när eleverna tävlade i bröstsim, frisim och i lagkapp.

– Alla skolor i kommunen är med inklusive friskolan i Österåker. Det är jätteroligt, sa Håkan Östlund som inte riktigt kan räkna hur många år som simtävlingarna pågått.

— Jag tror att vi började när det här badhuset var alldeles nytt, men jag minns inte riktigt vilket år det invigdes, sa Håkan Östlund.

Årskurs 3 simmade 25 meter i bassängen, det vill säga en längd. För årskurs 4–6 var det 50 meter som gällde, alltså två längder i bassängvattnet.

Några regler fanns det också, vilka Håkan Östlund gick igenom med eleverna före start. Båda händerna var tvungna att ta i kaklet vid vändning i bröstsimmet. Vid hoppstart i bröstsim fick endast ett arm- och bentag tas under vattnet och i frisim var inte bröstsimning tillåtet. Man fick själv avgöra hur man ville starta – antingen från startpall eller bassängkant och det fanns inget tvång att dyka i vid start.

Förutom individuellt tävlande blev det också en batalj mellan skolorna i lagkappssimningen. Sex elever i varje lag, tre killar och tre tjejer, representerade sin skola – ivrigt påhejade av sina kamrater. "Sävsta! Sävsta! Sävsta!" eller "Hansjö! Hansjö! Hansjö!" ekade mellan kakelplattorna i badhuset.

Efter målgång blev det så småningom prisutdelningar med guld-, silver- och bronsmedaljer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om