Skolinspektionen kräver åtgärder på skola i Vingåker

I en kontroll som Skolinspektionen har gjort, har myndigheten hittat brister inom stöd och anpassning för elever. Nu kräver inspektionen åtgärder innan slutet av oktober. "Beslutet stämmer ju med det vi också har sett", säger skolchefen i Vingåker.

Skolinspektionen kräver att kommunen ska vidta åtgärder innan 22 oktober i år.

Skolinspektionen kräver att kommunen ska vidta åtgärder innan 22 oktober i år.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Vingåker2021-06-07 15:38

Brister inom extra anpassning och stöd för elever, är några av de delar som en grundskola i Vingåkers kommun inte uppfyller, enligt Skolinspektionens granskning. Myndigheten har konstaterat att skolan inte skyndsamt utrett elevers behov av stöd, eller erbjudit extra anpassning. Skolan har inte heller alltid gett det stöd som elever behöver, utifrån utredningar som gjorts.

Nu kräver Skolinspektionen att kommunen ska vidta åtgärder innan 22 oktober i år.

– Vi har påbörjat arbetet. Bland annat har vi börjat med ett rutindokument och hur alla ska informeras så att det fungerar som det ska till höstterminen, säger Agneta Arvidsson, skolchef i Vingåker.

De åtgärder som myndigheten efterfrågar, är att de elever som bedöms vara i behov av extra stöd ska ges det. Lärare ska också informeras om rådande anpassningar till elever och informera rektorn om elever som riskerar att inte uppnå kunskapskraven i skolan.

– Elevhälsans specialpedagoger har fokuserat på att utreda och se vilket stöd de olika eleverna ska få, och påbörjat det stödet, fortsätter Agneta Arvidsson.

Samtidigt konstaterar Skolinspektionen att alla lärare inte har kunskap om de extra anpassningar som elever har behov av, en anledning till att anpassningarna ibland uteblir. Myndigheten har intervjuat lärare på skolan, som menar att det ibland finns tidsbrist som gör att de inte hinner diskutera enskilda elevers behov av extra anpassning, utan samtalen rör istället anpassningar på grupp- och klassnivå.

– Vi tänker att vi kommer att ha svar på hur vi ska arbeta vidare innan hösten. Beslutet stämmer ju med det vi också har sett. De brister som har funnits, har delvis att göra med situationen vi haft under våren med frånvaro av lärare och elevhälsopersonal som ska arbeta med de här frågorna. Därför har det blivit brister.

Nu hoppas kommunen att de åtgärder som påbörjats ska leda till en bättre situation nästa termin. 

– Frånvaro som varit har påverkat att eleverna inte fått stöd i alla lägen. Sen har de som arbetat gjort sitt bästa för att det ska fungera, men det har inte lyckats hela vägen under våren. Men vi hoppas att det ska bli en bättre situation i augusti, säger Agneta Arvidsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!