Det var i slutet av maj som myndigheten var på plats vid Slottsskolan för att genomföre en tillsyn av verksamheten. Sammantaget slår Skolinspektionen fast att det pågår arbete med att förbättra studiemiljö och att nå de målkrav som ställs på en skola.
Dock återstår det arbete att förebygga och motverka att elever kränks, slår inspektionen fast. Dessutom konstaterar Skolinspektionen att det krävs ett mer systematiskt kvalitetsarbete för att ge en tydligare bild av skolans resultat och behov av utveckling för att förbättra möjligheten att nå de mål som ställs.
"Det är också av vikt att elevernas rätt till särskilt stöd och information om sin kunskapsutveckling säkerställs".
Det finns en brist i att informera elever och vårdnadshavare om elevens utveckling för att nå de nationella kunskapsmålen. Det är vid högstadiet som det fallerar vad gäller att varje elev ska ha omdömen från samtliga ämneslärare. Det framgår att ledningen för skolan har vidtagit flera åtgärder för att detta krav ska uppfyllas, utan att nå ända fram, kan inspektionen konstatera.
En annan brist, enligt myndigheten, är att skolan inte lyckas garantera att alla elever har en studiemiljö där de känner sig trygga och har den studiero som krävs. Det förebyggande arbetet mot kränkande behandling och inte minst rutin att anmäla kränkande behandling behöver förbättras, slår skolinspektören fast. Lärare gör nu egna bedömningar om vad som ska anmälas vidare till skolledningen, trots att det av författningen framgår att alla kränkningar ska anmälas.
Skolinspektionen konstaterar vidare att Slottsskolan inte lever upp till de krav som ställs att utreda elevers behov av extra stöd. Det sker i nuläget inte tillräckligt snabbt för att leva upp till kraven. Och för skolledningens del krävs att se till att pedagogisk personal anmäler till rektorn när det finns elever som behöver stöd. Och då är det skoledningens ansvar att se till att elevers behov utreds skyndsamt, slår Skolinspektionen fast.
Senast 28 oktober ska samtliga brister vara åtgärdade och rapport om dessa ska även skickas till Skolinspektionen.
– Jag har välkomnat inspektionen. Det är ett gediget underlag som jag fått ta del av och det är roligt att det bekräftats att vi är på rätt spår och redan själva identifierat våra brister samt börjat vidta åtgärder.
Det framhåller barn- och utbildningsnämndens ordförande Helena Edrenius (S).
– De två områdena undervisning och lärande, förutsättningar för lärande och trygghet gav Skolinspektionen kommentaren ingen brist. Vilket är glädjande.
– När det gäller bedömning och betygsättning har vi redan etablerat ett digitalt dokumentationsprogram där vi enligt tidplan ska koppla på vårdnadshavare och elever i höst. Där kommer hemmen att kunna följa barnets kunskapsutveckling kontinuerligt. Tillsammans med utvecklingssamtal som görs enligt givna mallar.
– Vad gäller åtgärder mot kränkande behandling syns det tydligt i rapporten att den stora bristen ligger hos lärarna som inte rapporterar till rektor och som då följaktligen inte kan rapportera till huvudman. Så här kommer det att behövas ses över och försäkra att personalen kan och känner sig säkra med rutinerna kring anmälan. Vi har också redan tagit ett omtag med likabehandlingsplanerna, det vill säga kränkande behandling.
– Uppföljning av det arbetet ligger nu i årshjulet så det kommer att rulla systematiskt framöver och kontinuerligt redovisas till huvudman. Vad gäller styrning och ledning vet vi bristerna, men nu är vi på gång. Vi måste få till ett tydligt ledarskap som tar tag i det som behövs ta tag i.