Det totala antalet brott har sjunkit i Vingåker under det senaste året, från 1 023 anmälda brott 2012 till 855 år 2013.
Det innebär att det bara i Gnesta begås färre brott än i Vingåker i hela länet. I Gnesta anmäldes 771 brott i fjol. Den kommunen har en större folkmängd än Vingåker, liksom Trosa där också få brott anmäls – 896 år 2013.
Det betyder att det per kommuninvånare begås fler brott i Vingåker än i både Gnesta och Trosa, men i jämförelse med Katrineholm färre: 0,09 anmälda brott per person i Vingåker jämfört med 0,13 per invånare i Katrineholm.
I siffran 855 anmälda brott inkluderas också brott som inte direkt påverkar befolkningens känsla av trygghet. Dit hör till exempel miljöbrott, skattebrott och brott mot upphovsrätten.
Per Bergman arbetar vid polisens kriminalunderrättelsetjänst och har tagit fram siffror på "otrygghetsbrotten". Dit hör mord och mordförsök, misshandel utomhus, olaga hot, ofredande, våldtäkt och våldtäktsförsök, stöld, rån, skadegörelse, våld mot tjänsteman och sexuellt ofredande.
Även när det gäller den typen av brott sjunker anmälningarna: från 733 år 2011 till 521 i fjol, en minskning med 29 procent.
Vad minskningen beror på är svårt att säga, tycker Per Bergman.
– Jag önskar att jag kunde säga att det beror på polisiära insatser. Men det har jag nog inte fog för. Det anmäls färre brott överallt.
– Antalet anmälningar är inte polisens bekymmer, utan problemet är att uppklarningsprocenten är för låg.
Trots den tydliga minskningen finns det en risk att drabbas av våld eller andra otrygghetsbrott också i Vingåker. Men Per Bergman anser att risken snarast är lägre här än på många andra håll.
– Det finns färre uteställen, det är mindre vanligt med "fylleslagsmål" i Vingåker. Annars är det generellt förhöjd risk på allmänna platser i de centrala delarna på kvällar, helger och nätter, säger han.