Under hösten har det kommit till samhällsbyggnadsförvaltningens kännedom, att tre fastighetsägare byggt eller bygger på hus, som saknar bygglov i Vingåkers kommun.
Ärendena har hamnat i samhällsbyggnadsnämnden, som i brev till fastighetsägarna krävt att byggnationerna omedelbart upphör.
Det första ärendet kom till kommunens kännedom i mitten av oktober. Det handlar om ett fritidshus, en bit sydöst om samhället. Fastighetsägaren hade ansökt om förhandsbesked för bygglov, men väntade sedan inte in beskedet, utan började bygga. Samhällsbyggnadsnämnden krävde i brev att all byggverksamhet skulle upphöra. Senare fick mannen lov att färdigställa taket, för att undvika läckor, och byta golvbjälklaget. Nu väntar kommunen på remissvar från grannar och därefter ska ett tekniskt samråd med fastighetsägaren hållas.
Ett annat svartbygge upptäcktes i trakten omkring Nästorp. Där fanns ett rivningstillstånd för en ladugård, samt bygglov för ett garage, när någon tipsade nämnden om att det byggts ett stort tvåvåningshus på platsen. Fastigheten belades med byggstopp den 5 december. Nu har man begärt in handlingar och efterhandsansökan om bygglov.
— vi får se vad som händer när vi fått handlingarna, säger byggnadsinspektören Tony Ljungberg, som haft hand om ärendena.
Det tredje svartbygget är uppfört i närheten av Läppe. Där har en person byggt ut en verkstad utan lov, och dessutom schaktat ut byggmassor i en bäck. Utbyggnaden följer inte detaljplanen, och marken där utbyggnaden finns får inte bebyggas. Samhällsbyggnadsnämnden har även här beslutat om omedelbart byggstopp och att fastighetsägaren river tillbyggnaden.
Schaktmassorna i bäcken är ett allvarligt problem, anser kommunen.
— Flödet i bäcken är förändrat. Om det blir stor vårflod eller stora regn kan vi inte garantera riksväg 52, och fastigheten är också hotad, kommenterar Tony Ljungberg, och får medhåll av samhällsbyggnadsnämndens ordförande Håkan Persson (S).
— Det är mycket allvarligt att röra strandlinjen, och schakta ut i vattendrag. Där håller vi uppsikt, säger han.
Kommunen anser dessutom att bygget i Läppe skett på vattenskyddsområde, och det kan också vara fråga om intrång på kommunens mark.