Säfstaholms slott ska bli ett slott för många

Säfstaholms slott behöver genomgå ett ansiktslyft, och det väntar stora renoveringar för att få slottet i ett skick som möter moderna krav och förväntningar.

Vingåker2016-12-06 11:14

Upplevelsechef Johan Tranquist tar emot på slottet. Ett slott som ska bli mycket mer levande och en plats för många framöver. Både i slottet och i slottsparken ser Tranquist stora möjligheter att skapa utrymmen som inte lockar enkom en viss krets utan även är attraktiv för barn, ungdomar, nysvenskar, kort sagt alla invånare och turister.

300 000 kronor beslutades av fullmäktige för att göra en inventering av slottet och vad som krävs att åtgärdas för att få en miljö mer up to date.

Klart är att ventilationen är undermålig, larmsystemen långt ifrån optimala och stambyte av rören är nödvändiga.

Tranquist ser i sin vision ett slott där det råder verksamhet även på våning tre, och att våning två, där utställningarna har hållits, ska bli mer tillgänglig.

Det har framförts en oro för Säfstaholmssamlingens framtid, som dels består av ett trettiotal verk som kommunen äger, dels ett trettiotal som är inlånade. De inlånade verken är behäftade med omfattande krav på larmsystem, ventilation och försäkringar. De kanske ska lämnas tillbaka och lånas in för speciella utställningar, funderar Tranquist.

Det finns olika funderingar på samlingen, slår Tranquist fast. Att i stället för att ha en stående utställning där tavlor hänger där de alltid har gjort, och utan någon större publiktillströmning, levandegöra tavlorna mer. Kanske ska det bara vara ett rum med utställning och att man varierar vilka verk och teman som ska hänga.

Upplevelsechefen vill gärna se utställningslokaler för samtida lokala konstnärer, att ha ständigt pågående utställningar i stället för att bara ha någon per år på slottet.

Slottet har nu stängt och efter att experter har gått igenom slottet och tagit fram underlag för vad för åtgärder som krävs och vad det kommer att kosta och därefter ska jobbet göras. Att ha nypremiär lär dröja till 2018.

Därmed kan konstateras att sommarutställningarna lär vara ett minne blott i den version som förre kulturchefen Lars Furborg framgångsrikt byggde upp.

En tanke är att köket ska byggas om, för att möjligen ge utrymme för en restaurang och varför inte med tidsenligt klädd personal och matmeny från dåtiden. Att kunna ta en fika med sig upp till lyrikrummet och se ut över räjongerna, kanske är det musik från musikrummet och en utställning av konst på gång samtidigt.

Kanske kan man ha ett par ateljéer på tredje våningen precis som fanns på grevens tid, slår Tranquist fast.Och där skulle lokala konstnärer få hyra in sig.

– Och i rummet bredvid kan barn få möjlighet att måla.

Ett slott som är mindre museum och mer allaktivitetshus är något som finns med i visionen, och dessutom att slottsparken ska bli en naturlig plats att besöka, spela krocket, fika och se och lyssna på uppträdanden från scenen.

Två nya medarbetare kommer att anställas. det är dels en Curator/kulturpedagog som bland annat ska jobba med utställningar och vara projektledare, dels en upplevelsesamordnare som ska stötta föreningslivet vad gäller såväl verksamhet som arrangemang.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om