- Jag kan tänka mig att det finns människor som kan berätta om sina minnen, har egna bilder eller kan hjälpa oss att identifiera personerna på våra bilder, säger Sophie Jonasson på Riksantikvarieämbetets enhet för informationsutveckling i Visby.
Sedan 2010 driver Riksantivarieämbetet internetsajten Platsr, vars syfte är att skapa en demokratisk historieskrivning. Just nu är temat andra världskriget och Kjesäter har fått en egen avdelning. Här kan vem som helst gå in och skriva sin historia, dela med sig av bilder eller redigera.
- Minnen från en plats är väldigt roliga att få in. I går kom det in en kvinna som berättade hur hennes föräldrar träffades just i ett interneringsläger, säger Sophie Jonasson.
Riksantikvarieämbetets sajt Platsr är öppen för alla. Även museer och arkiv har skapat konton och delat med sig.
- Det blir väldigt spännande möten mellan institutioner och det civila tycker vi, säger Sophie Jonasson.
På Kjesäter internerade svenska myndigheter under andra världskriget norska flyktingar som bedömdes vara "goda norrmän" och alltså inte nazi-kollaboratörer. Kjesäter fungerade från våren 1942 som mottagningscentral för nyanlända aspiranter till "Revolver-Harry" Södermans polistrupper. Här mönstrades norrmännen innan de skickades vidare till andra så kallade "hälsohem" för militär träning.
- Det finns redan några fascinerande berättelser med sörmländsk anknytning, men det skulle vara intressant att få reda på mer om till exempel Kjesäter. Är det någon som kan hjälpa till att identifiera människorna på bilderna? Finns det någon som har minnen från den tiden Kjesäter var flyktingläger? säger Sophie Jonasson.