Publikfavorit tillbaka på Säfstaholms slott

Folklustspelet "I grevens tid" ska sättas upp igen. Den 2 april är det premiär på Säfstaholms slott och åtta föreställningar är inplanerade.

Vingåker2014-01-16 05:00

2004 uruppfördes folklustspelet "I grevens tid" i Säfstaholms slottspark och 2007 återkom det, denna gång inomhus i slottet.

— Jag har pratat med Högsjö kultur- och teatergrupp i ett par års tid om att sätta upp det igen och nu blir det äntligen av, säger kulturchef Lars Furborg, som också är producent.

Manuset till folklustspelet "I grevens tid" är skrivet av numera bortgångne redaktören Harald Haldo Ottosson, mångårig medarbetare på Katrineholms-Kuriren, hembygdsvän och eldsjäl inom Västra Vingåkers hembygdsförening. Musiken är skriven av Sune Andersson, som precis som vid tidigare uppsättningar även står för bearbetning och regi.

— Nytt för denna uppsättning är att inte bara skådespelarna kommer att sjunga. En kör kommer att medverka under ledning av Eva Pilat, säger Lars Furborg som berättar att körsångarna är hämtade ur körerna Nåt annat och Högsjökören.

— Det är fantastisk musik som Sune Andersson har komponerat till Haldos texter, säger Lars Furborg som ser fram emot att "I grevens tid" kommer tillbaka och dessutom "i sin rätta miljö" som han uttrycker det.

Handlingen utspelar sig på Säfstaholm – på slottet och gårdens glanstid – under "den blinde excellensen" Gustaf Trolle-Bondes tid. Alla personer som är inblandade i lustspelet är verkliga personer som har funnits på riktigt förutom en person – Spångamoster – en gammal gumma som då och då dyker upp och ger grevar och ståndspersoner ett sanningens ord. Många av replikerna växlas på gammal Vingåkersdialekt, varför publiken får med en egen "ordlista" i programmet över några bortglömda och obegripliga ord som hörde till 1840-talets vardagsvokabulär i Vingåker.

— Det är väldigt roligt att många personer som varit med vid tidigare uppsättningar kommer tillbaka. Flera av dem har slutat i Högsjögruppen men kommer tillbaka enbart för det här. Med körsångare och skådespelare så blir det omkring 35 personer som medverkar, säger Lars Furborg som i veckan haft ett inledande planeringsmöte med Sune Andersson från Högsjö kultur- och teatergrupp och Eva Pilat.

— Jag vet att det finns ett stort publikintresse och jag tror att många som har sett spelet tidigare vill se det igen, säger Lars Furborg som berättar att det blir musiksalen i slottet som blir scen för spelet. Därmed kommer antalet publikplatser att vara begränsat eftersom musiksalen inte är så stor.

— Med andra ord kan det bli lite exklusivt om det visar sig att det blir hårt tryck på biljetterna, säger Lars Furborg.

Nu väntar närmast repetitioner för skådespelare och kör var för sig. I mars räknar Lars Furborg med att repetitionerna kan börja på slottet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om