Det visar socialförvaltningens slutrapport om projektet och dess måluppfyllelse.
Projektet påbörjades 2012, avslutades i augusti i år och har under denna tid rönt framgång på flera plan – inte minst det personliga. I de fall där projektet fungerat som allra bäst, har de enskilda personerna tydligt visat både glädje och tillfredsställelse över resultatet.
Projektet startade med anställningen av en socialsekreterare som även fungerade som projektledare. Målgruppen bestod av 44 ungdomar, invandrare och andra vuxna med rehabiliteringsbehov. Gemensamt för många av dem, var att deras sociala, fysiska eller psykiska problematik gjort dem beroende av försörjningsstöd.
Målet var att minska det beroendet. Rapporten visar att det till stor utsträckning lyckades.
Två personer har beviljats sjukersättning, vilket i båda fallen minskar ett livslångt beroende av socialbidrag.
Sex personer försörjer sig nu via arbete eller studier. Ytterligare fem har beviljats a-kassa eller aktivitetsersättning, medan tre försörjs av sjuk- eller föräldrapenning.
Endast två personer i målgruppen saknar planering. Två är aktuella för vård och behandling, medan sex har flyttat från kommunen. Ytterligare sex är aktuella för utredningar och/eller bedömning av arbetsförmåga.
Vikten av det senare gjorde sig tidigt påmint i projektet. Trots ett ofta långvarigt bidragsberoende, var det väldigt få som hade fått sin arbetsförmåga bedömd. Projektet har med framgång samarbetat med till exempel Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan för att komma till rätta med de enskildas problematik.
Rapporten är nu överlämnad till kommunstyrelsen. Där ska den nagelfaras för att sedan läggas till handlingarna.
Hur kan facit användas för att fortsätta minska kostnaderna?
– En slutsats är att det går att påverka genom det arbete som socialtjänsten, tillsammans med den enskilde och andra aktörer, utför. Resultatet uppmuntrar oss att fortsätta på den inslagna vägen och vi hoppas på att få behålla vår nuvarande personal, säger Vingåkers socialchef Dag Wallströmer.