Nyheten om att Vingåkers taxi ska avvecklas framkom under ett möte mellan företagets delägare Monica Granström, som även är kommunalpolitiskt engagerad i Socialdemokraterna, och partikollegan och riksdagsledamoten Fredrik Olovsson från Katrineholm.
Där diskuterade de båda regeringens förslag, som kallas schyssta villkor, och som går ut på att stat, kommuner och landsting i sina upphandlingar ska ställa krav på att kollektivavtalens riktlinjer följs, som bland annat reglerar löner och pensioner, av de konkurrerande företagen. Att sådana regler inte har funnits har lett till att Vingåkers taxi måste läggas ned, enligt Monica Granström.
– Vi har levt på de offentliga upphandlingar vi vunnit, exempelvis skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst, våra andra uppdrag räcker inte till för att klara lönsamheten. Med en bransch där lönerna ständigt pressas nedåt, arbetstider som blir allt mer orimliga, en ökad stress och där vissa företag struntar i att betala pension finns en gräns. Allt det sammantaget gör att vi inte kan konkurrera längre.
Efter att ha vunnit några upphandlingar i Vingåkers och Katrineholms kommuner under 2009, med ett pris som redan då betraktades som lågt i branschen, har Monica Granström upplevt att den osunda konkurren bara blivit hårdare.
– Jag är frustrerad över utvecklingen, där andra företag inte verkar behöva ta hänsyn till de anställdas rättigheter. Det är de anställda, chaufförerna, som får betala priset. Det här är alltså förare som ska köra ute på vägar och skjutsa våra sjuka och våra barn, som i vissa fall ska köra så snabbt som möjligt för att tjäna provision.
Monica Granström är överens med riksdagsledamoten Fredrik Olovsson (S) om att regeringens lagförslag kan bryta den negativa spiralen med vad de anser är lönedumpning och försämrade villkor, inom såväl taxibranschen som andra branscher.
– Om lagförslaget skulle gå igenom tar det nog tid innan saker förändras, därför planerar vi att lägga ned inom ett par år, när våra sista avtal löpt ut.