– Att verkligen få den möjligheten att lära känna sitt barn och följa henne är någonting fantastiskt. Det är en möjlighet man verkligen ska ta vara på, säger Per Hökpers medan dottern Lilly skriker argt i bakgrunden. Det dröjer däremot inte länge innan hon lugnar sig och ger sin far en chans att prata vidare.
– För mig har det alltid varit självklart att vara hemma lika mycket som mamman. Sen beror det ju på, det är olika från familj till familj med vad som passar och vilka möjligheter man har.
Både Per Hökpers och hans fru arbetar som präster, i Eskilstuna respektive Katrineholm. Med samma inkomster blev det ingen stor sak att dela upp tiden. Att dottern Lilly är adopterad spelar in, eftersom hon inte blir beroende av sin mamma i samma utsträckning.
Någon jämställdhetsbonus har de inte fått. Den kan ges ut först när båda parter tagit ut sina reserverade föräldradagar. Per Hökpers är däremot tveksam över hur stor skillnad som bonusen egentligen gör.
– Det är ju inga jättepengar. Så om det ska vara kompensation för inkomstskillnader så är det inte speciellt mycket. Har man till exempel 10 000 kronor i löneskillnad så gör det inte speciellt mycket.
De som vill ta del av jämställdhetsbonusen behöver inte fylla i någon blankett. Istället sätts 50 kronor vardera in på kontot automatiskt, ifall den som tar ut föräldrapenningen också är den som dessförinnan tagit ut lägst antal dagar.
Möjligheten har funnits sedan 2008, men det är sällan som bonusen utnyttjas. Förra året publicerade Försäkringskassan en utvärdering av jämställdhetsbonusen. Undersökningen baserades på en enkät, som 1 182 föräldrar hade svarat på. Det visade sig att en majoritet av föräldrarna inte kände till att bonusen fanns. Per Hökpers tror att det kan behövas nya grepp än bidrag för att lösa det.
– Att tvinga fram det med fler pappamånader tror jag kanske inte är vägen att gå. Jag tycker snarare att man får försöka uppmuntra papporna och få dem att förstå hur härligt det är att vara hemma med sina barn. För det ger ju så otroligt mycket tillbaka.