- I 99,9 procent av fallen ska en ordningsbil åka till platsen. Att sitta ned vid köksbordet och prata, ha den fysiska kontakten med polisen, det är jätteviktigt för dem som drabbas.
Det säger Anna Briby, chef för den brottsförebyggande verksamheten i Polisområde mitt, där Vingåker ingår.
Bostadsinbrott är prioriterade av polisen. Men Anna Briby konstaterar att det är vakthavande befäl vid länskommunikationscentralen i Eskilstuna som gör avvägningen.
- Vi får ibland kritik för att vi inte kommer direkt. Men är det en pågående misshandel eller en trafikolycka med personskador går den före.
Kommunpolisen Mikael Nord är en av dem som åker ut till personer som drabbats.
- De är chockade. Ofta är det folk som varit borta på semester, som kommer hem och upptäcker inbrottet. Det är förödelse hemma, de har gått igenom allt och letat i sovrummen. Det är ett inklamp i privatlivet, säger han.
Många reagerar genom att vilja flytta. Mikael Nord och hans kollegor informerar om hur huset kan bli svårare att bryta sig in i, går runt och tittar på fönster och dörrar, tipsar om belysning och att samarbeta med grannarna.
Om inte tekniker kan komma genast gör de också en första undersökning av brottsplatsen.
Om personerna som bor i huset kan vänta med att städa, inte är på plats eller om teknikerna kan komma direkt utförs en mer grundlig teknisk undersökning.
- För vår del är den tekniska undersökningen viktig. Det bästa är om man inte städar, inte är i huset efter inbrott. Men vi kan inte kräva att de som bor i huset ska hålla sig borta eller bo på hotell. Därför gör ibland de poliser som kommer ut först en teknisk undersökning, säger Anna Briby.
Platsundersökning utförs annars antingen av lokus-personal – lokus står för lokal kriminalteknisk undersökning – eller, när omfattande värden stulits, av tekniska roteln som är centraliserad till Eskilstuna.
Det är främst fingeravtryck och dna-spår som polisens tekniker kan säkra. Fingeravtryck penslas med kolpulver, det går lättast på jämna strukturer. Dna-spår kan finnas i exempelvis fimpar, tuggummin och mössor. Dna-spåren kontrolleras sedan mot ett register hos SKL, där dna från tidigare topsade brottslingar finns.
Efter den tekniska undersökningen börjar annat arbete.
- Vi håller förhör med de utsatta. Finns det vittnen pratar vi med dem. Vi försöker knacka dörr i området, säger Sara Alsander, förundersökningsledare hos polisen.