Pernilla Hagberg: "Multinationella företag styr svenska kostråd"

Svenska myndigheters kostråd är hälsofarliga och styrs av multinationella livsmedelsbolag. Det hävdade Pernilla Hagberg (MP) när den kostpolitiska planen debatterades i kommunfullmäktige.

Vingåker2012-10-02 13:23

En stor del av måndagens fullmäktigemöte ägnades åt att diskutera mat.

Anledningen var den kostpolitiska plan som politikerna hade att ta ställning till. Planen innehåller övergripande mål för den mat som serveras i kommunens verksamheter. Bland annat slås det fast att de svenska näringsrekommendationerna ska följas.

Detta ifrågasattes starkt av Miljöpartiets gruppledare Pernilla Hagberg.

Enligt henne baseras de svenska kostråden på rekommendationer från organisationen Ilsi - International life sciences institute, som i sin tur styrs av livsmedelsföretag som Coca-Cola och Nestlé. Innan hon tog till orda delade hon ut en lista över vilka som är representerade i Ilsi – en lista som innehöll namnen på många stora företag.

- Det är deras riktlinjer vi ska ta ställning till här i dag, sa Pernilla Hagberg.

I stället för rekommendationerna från Livsmedelsverket och Socialstyrelsen, förordade Pernilla Hagberg en diet med bland annat mer smör och fett.

Debatten om maten blev långvarig. Fredrik Appelgren (VTL) varnade för farliga tillsatser och Pernilla Hagberg återkom vid flera tillfällen. Hon hann bland annat redogöra för hur margarin tillverkas och hävdade att adhd beror på brist på fettsyror i kosten.

Andra politiker försvarade förslaget till kostpolitisk plan. Viking Jonsson (S) menade att Vingåkers kommun måste luta sig mot den vetenskapliga grund som de svenska kostrekommendationerna vilar på.

- Vilka riktliner ska vi följa? Är det vad man själv tror på och lever för och hoppas är helt rätt, eller är det vad olika myndigheter sammanställt baserat på vetenskap? sa han.

Kim Fröde (M) återknöt till Ilsi, och påpekade att det på den lista som Hagberg delades ut visserligen fanns 14 företag, men också 17 universitet. Men även universiteten måste ifrågasättas, ansåg Hagberg.

- Det är mest amerikanska universitet. De har inte så mycket statliga bidrag utan samarbetar med de multinationella penningjättarna, sa hon.

Trots invändningarna från Pernilla Hagberg med flera, beslöt en majoritet av fullmäktige till sist att godkänna den kostpolitiska planen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om