Parkkostnad blev dubbelt så hög – ingen slog larm

Ingen sa något. Så ingen frågade. När nu hela notan för Tennisparken står klar för Vingåkers kommunpolitiker väcker den både förskräckelse och ilska. Projektet som skulle få kosta max åtta miljoner kronor har blivit dubbelt så dyrt.

Nu ska de ekonomiska turerna i projektet Tennisparken granskas. Om en månad ska en förklaring till den fördubblade kostnaden kunna presenteras.

Nu ska de ekonomiska turerna i projektet Tennisparken granskas. Om en månad ska en förklaring till den fördubblade kostnaden kunna presenteras.

Foto: Fotograf saknas!

Vingåker2018-10-12 05:00

I samband med att kommunledningsförvaltningen nyligen tog fram underlaget till delårsrapporten gjordes en mycket besvärande upptäckt.

Fram till 2018 hade investeringskostnaderna i Tennisparkprojektet legat i fas mot budget, enligt kommunens ekonomichef Elin Höghielm. Men under 2018 ökade de till synes okontrollerat.

Omdaningen av parken till en populär mötesplats för Vingåkersborna skulle totalt få kosta åtta miljoner kronor. Det hade kommunstyrelsen bestämt efter att ett tidigare förslag förkastats eftersom det skulle bli alldeles för dyrt.

Men enligt Höghielms sluträkning går investeringen lös på nästan det dubbla: 15,7 miljoner kronor. Det är mer än tre gånger så mycket än kommunstyrelsens återstående investeringspott för 2018.

– Jag blev förskräckt, säger ekonomichefen.

Anneli Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande, blev för sin del förbannad. Den politiska styrgruppen har inte fått några tecken på ökade kostnader, varken från samhällsbyggnadsenheten som utfört projektet, förvaltningsledningen eller totalentreprenören Skanska.

– Dyker det upp oväntade kostnader, och det gör det ofta i sådana här sammanhang, kommer man i min värld till politiken och äskar mer pengar. Men det har ingen signalerat om vid återrapporteringarna, säger Anneli Bengtsson.

Därför har politikerna inte heller frågat. Och därför saknar både de och högst ansvariga tjänstemän ännu ett svar på vad som har hänt och varför.

Det ger anledning till självkritik, tycker oppositionsrådet Charlotte Prennfors (M). Kommunens ekonomiska hushållning är redan ifrågasatt, både inom politiken och bland medborgarna. Tennispark-debaclet lär minska förtroendet ytterligare. Med viss rätt, tycker hon.

– Ytterst är det här vårt fel. Tar vi ett beslut är vi också skyldiga att kolla upp hur det efterlevs. Det har jag tagit upp på ett antal kommunstyrelsemöten utan att få gehör. Så grava fel får inte ske, säger hon.

Hur de givna ramarna kan ha fallit sönder och samman utan att någon i projektansvarig ställning har slagit larm ska nu granskas. Kommunchef Ralf Hedin, som är ytterst ansvarig för att alla fakturor till kommunen är godkända, har beställt en extern revision av projektet.

– Därmed vill jag inte gräva i detta själv eller rycka i enskildheter. Då blir det fel.

Under 2018 har kommunen debiterats för arbete och tjänster i Tennisparkprojektet på närmare 8,1 miljon kronor. Det framgår av de fakturor som KK tagit del av.

I summan ingår bland annat räkningar från totalentreprenören Skanska på sammanlagt 7,6 miljoner.

– Men vi vet inte vad som ingick i deras entreprenad, uppger Charlotte Prennfors.

Hon är mycket frågande och kritisk till hur kontroll och styrning sköts då kommunala tjänstemän ges beslutanderätt i investeringsprojekt av Tennisparkens karaktär.

– Vi har fler stora projekt på gång i kommunen. Men enligt delegationsordningen vi har, har man inte säkrat upp mot att sådant här kan hända. Fel eller misstag som begås av tjänstemän faller då tillbaka på oss politiker. Jag tycker det är olustigt.

Prennfors välkomnar att det nu inleds en extern granskning av hur de tillkommande kostnaderna för parken har hanterats.

Hon hoppas både på en rimlig förklaring och på rekommendationer som ska förhindra en upprepning.

Vingåkers kommunstyrelse kritiserades nyligen för att inte se till att planering, styrning och kontroll av investeringar görs på ett lämpligt sätt. Kritiken kom från de egna revisorerna och avser även investeringar där kommunen går in med borgen åt sina bolag.

Revisorerna efterfrågar tydliga processer, styrdokument och rutiner.

Bland annat rekommenderas regler för uppföljning och slutredovisning av investeringar, och att kommunstyrelsen i budget ska ta höjd för eventuella ekonomiska konsekvenser av satsningarna.

Charlotte Prennfors instämmer i behovet av bättre kontroll och tydligare riktlinjer.

– Om inte de oberoende revisorerna visar på något annat, har vi i det här fallet inte tätat till i alla led. Det är en väldigt beklämmande situation som har uppstått.

Tennisparken

Är belägen strax norr om Cityhallen, mellan Köpmangatan och Parkvägen.

Efter många och långa politiska diskussioner under åren, beslutade kommunstyrelsen 2015 att skrida till verket med en omdaning av parken.

Första spadtaget togs i november 2017. Parken invigdes som ny mötesplats för både äldre och yngre den 4 juli i år.

I Tennisparken finns lekplats, ett utegym, kiosk med offentlig toalett och en kramhammock.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om