Att producera nya kläder kräver både mycket vatten och mycket energi – och att köpa nytt kostar förstås pengar. Samtidigt tröttnar de flesta på kläderna efter ett tag, eller växer ur dem. I Vingåkers fritidsgård anordnades på lördagen den första klädbytardagen, en idé utvecklad av Naturskyddsföreningen.
– Man lämnar in en påse kläder och får fem biljetter, som man använder för att "köpa" nya kläder av de plagg som lämnats in, förklarar Ella Larsson, som tillsammans med Bitte Jonsson och Rebecka Persson höll i klädbytardagen, med hjälp av fritidsgården och biblioteket.
Påsarna har Vingåkersborna kunnat lämna in på biblioteket under veckan och 22 kassar kläder kom in. Den övervägande majoriteten var fina och fräscha kläder, bara fem plagg fick kasseras. Eftersom de tre arrangörerna inte visste hur många kassar som skulle komma, ordnades inlämningen under veckan.
På lördagen var plaggen sorterade efter storlek och tröjor, toppar, blusar och kjolar låg snyggt vikta på borden i fritidsgårdens lokaler. Längs väggarna hängde en del klänningar och det fanns också en del skor. Ett 20-tal "kunder" kom för att fynda. Det handlade bara om vuxenkläder denna gång.
– Det är så vanligt att byta barnkläder, vi vill att man ska få upp ögonen för att vuxna också kan byta kläder med varandra, säger Bitte Jonsson och Rebecka Persson.
Mest populära var kläder i storlekarna small och xl; frampå eftermiddagen låg det mest medium- och largestorlekar kvar på borden. Både bland det inlämnade och det köpta dominerade damkläderna.
– Jag tror det är skillnad på mäns och kvinnors shoppande. Män har nog sina kläder längre tid, funderade Bitte Jonsson.
De kläder som inte gick åt under lördagen kommer att lämnas vidare till Vingåkers second hand-butik.
– Vill man ha mer kläder än man hade kuponger till kommer kläderna finnas till salu i second hand-butiken. Det var någon som ville ha mer plagg, men hon förhandlade med sin mamma och fick en kupong, så det löste sig, säger Bitte Jonsson.
Enligt Naturskyddsföreningen sparar man 10 000 liter vatten på att återanvända ett kilo kläder i stället för att köpa nytt. Dessutom går det åt tre kilo färre kemikalier och 28 kilo mindre koldioxidutsläpp. I höst arrangeras nästa klädbytardag.