Vingåkersbon Tiina Rokka är en av 101 personer som i veckan fick Stenbecksstipendiet och tilldelades 50- 000 kronor vardera för sitt arbete med att göra livet bättre för barn. Stenbecksstipendiet går till 101 eldsjälar i hela landet, för deras arbete mot mobbning och destruktiva normyttringar, våld och för att öka respekten för barns röster. Stenbecksstipendiet delas ut av Stenbecks stiftelse i samarbete med Reach for change, som är en ideell stiftelse grundad av Kinnevik.
- Det är en fantastisk julklapp! Jag blev så glad när jag fick veta att jag fått stipendiet. Det är roligt att få bekräftelse. Samtidigt är det också ett erkännande för hela min yrkeskår. Många dramapedagoger jobbar i tysthet, säger Tiina Rokka som arbetar som dramapedagog på Kulturskolan i Vingåker.
Tiina Rokka är nybliven Vingåkersbo. Hon började sin tjänst på Kulturskolan i augusti och flyttade hit i september.
- Jag tycker om de mindre orterna, det familjära. Jag har bott i Delsbo och Bjuråker tidigare. I Stockholm är man mer anonym, säger Tiina Rokka.
Stipendiet får Tiina Rokka för sitt arbete med ungdomar på särskolan. Hon använder sig av forumspel som metod och med hjälp av den stöder och ökar hon ungdomarnas självkänsla och möjlighet till positiv förändring i vardagslivet.
Forumspel, eller forumteater, är en rollspelsmetod som kretsar kring vardagliga händelser men där det finns ett dilemma eller ett problem. Alla som deltar får komma med förslag på lösningar och så byter man roller.
- Man hjälper varandra att lösa situationen, säger Tiina Rokka.
Särskolan ligger Tiina Rokka extra varmt om hjärtat. Där har hon mött både fantastisk personal och fantastiska barn och ungdomar.
- Jag har en förmåga att få kontakt – att se eleverna. Tillsammans skapar vi en atmosfär som är genomlyst av möjligheter, jag får eleverna att våga, att prova, att se nya sett att hantera jobbiga situationer. Detta är en grupp av ungdomar som riskerar att hamna i starkt underläge i sociala situationer, säger Tiina Rokka.
I Vingåker finns inga speciella särskoleklasser utan eleverna är integrerade i vanliga klasser.
- Jag vill hitta grupper och det är ju nära från Vingåker till de större städerna, säger Tiina Rokka som upplever att ungdomar som går på särskola är en grupp som ofta blir glömda i samhället.
De 50- 000 kronorna ska hon använda till att vidareutbilda sig och att göra en inspirationsresa till Indien där hon planerar att besöka en skolklass.