Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Örebro, Västmanland och Södermanland. Se där regeringens förslag till ny regionindelning som föreslås heta Svealands län. En fråga som är ute på remiss och med en alltför kort tid för att göra en riktig konsekvensanalys, anser oppositionsråd Charlotte Prennfors (M).
M och VTL har i sitt remissvar bland annat pekat på att bildandet av en storregion kommer att innebära till att kommunalskatten höjs med 54 öre i en första fas för att täcka upp underskott som finns i andra landsting. Dessutom anser M och VTL att det inte är praktiskt genomförbart att redan 2019 bilda den nya regionen med sex landsting. Tidigast 1 januari 2023 kan en ny regionsindelning träda i kraft, menar Charlotte Prennfors.
"De funktionella sambanden i föreslagna Svealands län är inte tillräcklig och regionen blir geografiskt för stor", slår M och VTL fast i sitt remissvar.
Utifrån detta yrkade M, VTL och SD avslag på två av de tre punkter som kommunstyrelsen hade att besluta kring:
Avslag på att kommunstyrelsen ställer sig positiva till en regionindelning av Sverige.
Avslag på att kommunstyrelsen uttalar sig inte om något specifikt årtal vilken regionindelningen ska träda i kraft.
Men tillstyrker att kommunstyrelsen understyrker att det råder oenighet bland de politiska partierna i kommunen i frågan.
Sammanträdet bröts för en ajournering, och därefter blev det en votering som resulterade i att S, V, MP och C gjorde gemensam sak och tlllstyrker regeringens regionsindelning för ett nytt Svealands län.
M, VTL och SD är emot detta. Sammantaget blev det 7-4 för majoritetens yrkande att säga ja till den nya regionsindelningen.
Prennfors anser att själva hanterandet från regeringens sida, att kräva in remissvar på kort tid och utan möjlighet till att göra konsekvensanalyser, i det närmaste är att betrakta som skendemokrati. Att det redan är spikat hur det ska bli, och vad kommunen tycker inte spelar någon roll, slår Prennfors fast.