Maria och Sofie går i nian respektive åttan på Vidåkersskolan i Vingåker. De tycker inte att samspelet mellan skolans lärare och elever fungerar bra. Respekten för varandra är dålig.
— Språkbruket har blivit ett problem som borde tas upp redan på mellanstadiet.
Men ingen gör något. Märker de vuxna ingenting? Eller vill de inget märka? De bara undrar. Och de är inte ensamma. KK har träffat ett 30-tal tonårstjejer i Vidåkers- och Nyhemsskolan i Katrineholm. De är rörande eniga om att språket mellan ungdomar har blivit hårdare. Orden som svider. Killar använder könsorden som svordomar och kastar dem mot tjejerna. Tjejerna plockar upp dem och kastar på varandra. "Hora. Fitta. Slyna. Madrass. Det är ju typ vardagsmat", beskriver en flicka.
Birgitta Karlsson, kurator i Vingåkers skolor, befarar att de runda orden har blivit en självklar del av ungdomarnas språk.
— Man hör orden runt omkring sig; även på lågstadiet. Tyvärr tror jag att många vuxna använder dem. Då är det inte konstigt att ungdomarna också gör det.
Flera tjejer erkänner att de har vant sig och accepterat att bli kallade "fitta" och "hora".
— Egentligen skulle man bli arg. Det är ju diskriminerande. Men om man tar upp en diskussion kan man få dåligt rykte, förklarar en av dem.
Men Maria och Sofia vågade ta upp diskussionen. De var på elevrådsutbildning. När ordet blev fritt lyfte de fram problemet för de vuxna.
— Någonting måste göras. Annars orkar man inte studera i skolan eller någonting.
De vill varna för följderna. Man mår inte bra av att bära omkring på ekot av de runda orden inom sig, tror de. För orden svider. Gör ont. Och avtrubbar.
— Säger någon av mina vänner "hora" till mig så skrattar jag. Men jag fortsätter att tänka på det, berättar en tjej.
Tillsammans med viskningar, blickar och ryktesspridning blir orden till mobbning.
— Man blir besviken, börjar fundera över vad man har gjort eller om man har sagt något. Jag kommer aldrig att vänja mig, säger en röst.
Både Maria och Sofie har känt de runda orden svida, göra ont. Båda har känt sig utsatta för mobbning.
— Jag trodde inte att jag blev mobbad, för de slog mig ju inte. Men när mobbning sker är det sällan någon som märker det.
— När jag såg hur ledsen Maria blev, då började jag bry mig, säger Sofie.