Över Ålandsgatan kommer Christina Strender gående från tjänstebilen. I hennes ena hand dinglar en påse full med hårda paket.
Nej, detta är inte tomten. Detta är kommunens kultur- och socialbibliotekarie. Men hon är minst lika välkommen in över tröskeln, för i sin påse bär hon med sig något som många längtar efter: nycklar till fantasin, till helt andra världar.
Böcker.
En gång i månaden packar Strender påsarna fulla med biblioteksböcker och andra medier och tar bilen på turné. Så har hon gjort i fyra år nu, sedan hon anställdes av Vingåkers bibliotek och fick huvudansvaret för servicen Boken kommer.
Då hade en handfull personer på sin låntagarlista. Nu är de cirka 20.
– Jag vill verkligen ha ännu fler, särskilt på landsbygden där behovet av Boken kommer torde vara ännu större än i stan. De flesta av mina låntagare bor i tätorten, men en finns i Baggetorp och i Högsjö bor en annan som beställer genom mig men hämtar sin bokpåse i biblioteket.
Boken kommer skapades före Christina Strenders ankomst till Vingåker, för att förbättra servicen till låntagare som av olika anledningar inte själva kan ta sig till biblioteket. Men utvecklingen av tjänsten – och hur uppskattad den har blivit – gör Vingåker unikt, tycker Strender.
I dag står Moniqa Larssons namn på bibliotekariens besökslista. Det har den gjort allt sedan 2010. Högt upp, dessutom.
För tio år sedan blev Larssons syn så dålig på grund av diabetes, att hon inte längre kunde ta sig till biblioteket.
– Biblioteket var min oas, beskriver hon och tar emot Christina Strender med en diger beställningslista inför nästa månad.
Överst står talboksversionen av den ruggiga spänningsromanen "Stalker" av Lars Kepler, tätt följd av Dan Buthlers "Erövraren" i samma genre. Moniqa Larsson beskriver sig dock som glupsk allätare, hon blandar friskt mellan skönlitteratur och fackböcker.
– Böckerna ger mig kunskaper, de öppnar nya världar och sätter mig in i andra människors liv i både nutid och dåtid. Böckerna har lärt mig otroligt mycket om omvärlden, religion, historia. Jag älskar att flaxa i väg i böckernas underbara värld!
Christina Strender lämnar över månadens bokpåse och slår sig ner i vardagsrumssoffan. Några av hennes låntagare bor liksom Moniqa Larsson i egen bostad, andra besöker hon i kommunala äldreboenden eller servicelägenheter.
– Några låntagare har mycket detaljerade önskemål, och gör som Moniqa och lämnar listor med titlar till mig. Andra har mer specifika önskemål: boken ska vara svensk, den ska inte innehålla något våld eller otäckheter; typ bara kärlek. Vissa vill bara ha talböcker med manliga inläsare, eller vad som helst bara det är deckare. Då plockar jag fram några som jag kan rekommendera.
– Ja, du är jätteduktig på att sticka boktips under näsan på mig. Så öppnar du världen för mig ännu mer, säger Moniqa Larsson.
I Christina Strenders uppdrag ingår att arbeta för mer kultur över huvud taget inom både äldre- och handikappomsorgen. Den sociala funktionen är a och o, och är en självklar del också av Boken kommer-turnéerna.
Många av låntagarna tillbringar mycket tid i ensamhet utan någon att prata med, och där har socialbibliotekarien en viktig uppgift.
– De flesta vill ha den sociala kontakten, men några vill bara ha böckerna. Då får de det.
Moniqa Larsson vill ha både och.
– Jag blir nästan besviken de gånger jag har annat jag ska iväg på när Christina ska komma!