Mystisk massdöd i skogen

Tolv döda dovhjortar, utan synliga skador, i skogen norr om sjön Tisnaren förbryllar jägare.

Vingåker2013-08-22 16:24

För Jonas Andersson, viltspårare och jägare, började det förra måndagen, den 12 augusti. Då var han ute i skogen, i närheten av sitt hem i Äskedalen, sydöst om Vad och söder om Mjälnäs, och stötte på en död dovhjort som låg på marken.

Hans första tanke var att djuret attackerats av ett lodjur. Lodjuren är kända, eller ökända, för att ofta lämna rivna bytesdjur, och är dessutom lättskrämda. Men dovhjorten visade inga skador.

Efter det första fyndet har han hittat fler döda djur: hindar, hjortar och smaldjur, som är unga hindar.

På ett område med en radie på cirka 800 meter, på marker tillhörande Barksätter, skogsbolaget Sveaskog, Mjälnäs och Bliggetorp, har han på nio dagar hittat 12 döda hjortar.

- Jag har aldrig någonsin, efter 35 år i skogen, varit med om något liknande. Hittade jag en död dovhjort skulle jag inte reagera, men att hitta tolv stycken utan att ens leta?

En teori han hört är att djuren kanske fått i sig vatten, som kontaminerats av den starkt giftiga växten sprängört. Sedan 1996 har Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, fått in sammanlagt åtta förgiftningsfall hos nötkreatur och får, som orsakats av sprängört, ett senast nu i augusti.

Viltveterinären Henrik Uhlhorn, på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala, hade inte hört talas om dödsfallen bland dovvilt i Sörmland, men säger generellt att de fall av sprängörtsförgiftningar man känner till har handlat om kor och får, som haft dåligt med föda och därför ätit växten. Han känner inte till något fall av sprängörtsförgiftning bland dovvilt.

Inte heller Jonas Andersson tror att sprängörtsteorin är rimlig.

- Skulle dovhjortarna plötsligt ha börjat äta en giftig växt?

Svält är en annan teori, men Jonas Andersson påpekar att det just nu finns hur mycket som helst att äta för viltet.

- I mars, april kan man ibland hitta ett dött djur, men nu finns det föda överallt.

Han har börjat pricka in fynden på en karta, och han har också tagit kontakt med jaktvårdskonsulenter och veterinärer. Nu hoppas han att andra som gör de makabra fynden i skogen ska föra informationen vidare.

- Många är ute och plockar kantareller så här års. Normalt bryr man sig inte om lukt, man tänker att det är en död grävling eller igelkott. Men jag hoppas att folk rapporterar det till länsjaktvårdskonsulenten på Jägareförbundet. Vi måste få reda på om det är tillfälligheter eller en epidemi bland hjortarna.

Påträffas en ny död hjort, i bättre skick än de som nu finns i skogen, ska den skickas till SVA i Uppsala för analys och provtagningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om