Möt paret som har tagit sushin till Vingåker

För ett år sedan kom makarna Enkhtur Narmandakh och Shinekhuu Magsar till Vingåker för att öppna ortens första sushirestaurang. De ångrar inte för en sekund att de lämnade storstadsstressen i Stockholm.

Ett år har gått sedan Enkhtur Narmandakh och Shinekhuu Magsar öppnade sin restaurang Kikimo sushi i Vingåker. Med på bilden är parets tolvårige son Chilguun Enkhtur.

Ett år har gått sedan Enkhtur Narmandakh och Shinekhuu Magsar öppnade sin restaurang Kikimo sushi i Vingåker. Med på bilden är parets tolvårige son Chilguun Enkhtur.

Foto: Carina Ekdahl

Vingåker2023-04-04 19:32

På Köpmangatan, nära järnvägsstationen, finns en ytterdörr med en sprittande guldfisk. Bakom den har Enkhtur Narmandakh och Shinekhuu Magsar byggt ett nytt liv som egenföretagare. Den 9 mars i fjol öppnade de sin restaurang Kikimo sushi och de har fått ett varmt välkomnande av ortsbefolkningen.

– Vi köpte restaurangen av min storebror, berättar Enkhtur Narmandakh

– Det har gått så fort. Vi trivs här och har flera stamkunder, säger Shinekhuu Magsar.

Tillsammans driver paret restaurangen och även om de har öppet alla dagar i veckan är det stor skillnad mot livet de levde under fyra år i Stockholm. 

– Då jobbade Enkhtur tolv timmar om dagen som wok- och sushikock. Han arbetade sex dagar i veckan och kom hem vid 01.00 på natten. Nu bor vi i en lägenhet i samma hus som restaurangen och Enkhtur är hemma direkt efter jobbet, berättar Shinekhuu Magsar.

Att livet går i ett lugnare tempo i en mindre ort tycker de är en stor fördel.

– I Stockholm hade alla bråttom och sprang, jag också. Här i Vingåker är det perfekt, ingen stress. Jag gillar verkligen det här jobbet och jag blir motiverad när folk tycker att maten är god, säger Shinekhuu Magsar.

undefined
Ett år har gått sedan Enkhtur Narmandakh och Shinekhuu Magsar öppnade sin restaurang Kikimo sushi i Vingåker. Med på bilden är parets tolvårige son Chilguun Enkhtur.

Såväl Enkhtur som Shinekhuu växte upp i Mongoliets huvudstad Ulan Bator, men det var i Tjeckien som deras vägar först korsades.

– Vi träffades på jobbet 2008 och efter tolv år i Tjeckien flyttade vi till Sverige 2019, berättar Shinekhuu Magsar.

När Kuriren hälsar på är deras son Chilguun Enkhtur med och översätter mellan mongoliska och svenska.

– Han är min duktiga tolk. Jag lyssnar och förstår svenska, men jag pratar bara lite, förklarar Shinekhuu Magsar och kramar om sonen Chilguun.

– Jag är tolv år. Sen har jag en lillebror som är två år och en lillasyster som är sex år, berättar Chilguun Enkhtur, som är påsklovsledig från Sävstaskolan.

Småsyskonen bor hemma hos farmor i Tjeckien, men i sommar kommer de att återförenas med resten av familjen i Vingåker.

Allt från sashimi till dumplings och pokebowl serveras på Kikimo sushi, men Vingåkersbornas favorit på menyn är sushirätten crispy california.

– Målet är att vi snart även ska börja servera wokade rätter, berättar kocken Enkhtur Narmandakh.

undefined
Vassa knivar är A och O för en sushikock.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!