Molly avfärdad på Kullbergska – hade allvarlig sjukdom

"Vattkoppor" sa läkaren på Kullbergska sjukhuset. Men föräldrarna stod på sig. Den lilla flickan var betydligt sjukare än så. "Jag är glad att min dotter lever i dag", säger mamma Sassa Hermansson-Norén.

I dag mår Molly betydligt bättre. "Det går sakta med säker framåt. De tog prover och kollade hjärtat för en vecka sedan. Proverna ser inte bra ut ännu. Men det kan ta tid innan man blir återställd", säger mamma Sassa Hermansson-Norén.

I dag mår Molly betydligt bättre. "Det går sakta med säker framåt. De tog prover och kollade hjärtat för en vecka sedan. Proverna ser inte bra ut ännu. Men det kan ta tid innan man blir återställd", säger mamma Sassa Hermansson-Norén.

Foto: Privat

Vingåker2021-01-28 06:33

I december blev Sebastian Gustafsson och Sassa Hermansson-Noréns snart 4-åriga dotter Molly sjuk. Hon fick hög feber, och utslag på hela kroppen. Efter tre dagar åkte paret till akuten på Kullbergska sjukhuset med sin dotter.

– Hon hade jätteont i huvudet, hennes läppar var spruckna och hennes ögon var rödsprängda. Vi kände att någonting var fel, så vi åkte till sjukhuset. Läkaren tittade på henne och konstaterade att hon hade vattkoppor, berättar Sassa Hermansson-Norén.

Läkaren rekommenderade föräldrarna att fortsätta med Alvedon och sa att "så ska det här blir bättre".

– Vi försökte. Men det blev bara värre och värre. Så vi åkte till sjukhuset igen och sa att vi åker inte hem förrän vi får reda på vad det är för fel på vår dotter.

Den här gången skickades familjen vidare till Mälarsjukhuset i Eskilstuna. 

– Så fort vi kom in där visste de precis vad det var som var fel.

Molly hade drabbats av Kawasaki sjukdom. Kawasaki sjukdom är en vaskulitsjukdom (vaskulit betyder inflammation i blodkärl) som drabbar barn under fem år. Den som drabbas behöver vård så snart som möjligt eftersom sjukdomen kan påverka exempelvis hjärtat. Sjukdomen kan ge följdsjukdomar som reumatism och hjärtproblem.

– Ju snabbare behandlingen sätts in, desto bättre är det, säger Sassa Hermansson-Norén.

undefined
När familjen åkte till sjukhuset andra gången vägrade de åka därifrån innan de fått veta vad som var fel på dottern. "Då orkade hon inte ens stå på benen", berättar mamma Sassa Hermansson-Norén.

Familjen blev kvar i Eskilstuna i två veckor, där Molly fick en rad mediciner via dropp.

– Det var hemskt. Eftersom hon var så påverkad så sa de att de inte vet hur det här kommer att sluta. Det var riktigt illa, berättar Sassa Hermansson-Norén.

Nu har hon anmält vården vid Kullbergska sjukhuset till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

– Jag tycker att det är fruktansvärt att en läkare gör en så dålig bedömning. Jag är glad att jag har min dotter kvar. Hon hade lika gärna kunnat gå bort. Tänk om vi lyssnat på läkaren och inte sökt vidare vård. Vad hade hänt då? 

– Jag kan inte kommentera enskilda patientärenden men beklagar att man som närstående/patient inte känt sig lyssnad på i mötet med oss, säger Marie Bennemo, chef för patientsäkerheten på Region Sörmland. 

Generellt menar hon att det är bra att man vänder sig till patientnämnden om man har synpunkter på den vård man har fått. 

– Vi strävar alltid efter att förbättra och lära oss mer för att ge våra patienter bästa möjliga omhändertagande, säger Marie Bennermo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!