Lögner i barnbiblar avslöjas i nya boken

Sedan författardebuten 1968 har det blivit flera hundra böcker. I dagarna är författaren, prosten och Vingåkersbon Jan Carlquist aktuell med boken "Allt är faktiskt inte Guds fel".

Vingåker2014-01-15 07:45

Jan Carlquist, som arbetat som präst i 50 års tid, har genom åren skrivit allt från skönlitteratur till studieböcker och medverkade i 20 års tid som kolumnist i ICA-Kuriren. Han har suttit med i Bibelkommissionen under översättningsarbetet av Gamla testamentet från hebreiska till svenska. Mer än en miljon svenska konfirmander har använt hans konfirmationsläromedel. Jan Carlquist är numera pensionerad präst, med hederstiteln prost, och är bosatt i Vingåker tillsammans med hustrun Birgitta.

Den senaste boken, "Allt är faktiskt inte Guds fel", som i dagarna börjat distribueras till landets boklådor, är egentligen en fortsättning på boken "Curlingmammor, självmordsbombare, detektiver och feminister", som kom ut förra året, berättar Jan Carlquist. Flera av texterna har kommit till som svar både på hans egna och andras frågor om kristendomen och Bibeln.

I ett av bokens 24 kapitel uppmärksammar Jan Carlquist en upptäckt som han har gjort, nämligen att svenska barnbiblar spridit lögner sedan 1940-talet och ända fram till nutid, lögner som Jan Carlquist uppfattar som antisemitiska.

— Samtliga svenska barnbiblar – från 1940–talet fram till den senaste som kom ut nyligen – har fallit i den antisemitiska fällan och påstår att Josefs bröder sålde Josef, så att han hamnade i Egypten. Min hustru Birgitta har en stor samling barnbiblar, uppskattningsvis totalt ett 20-tal. Kontrollerar man dem, och vad de skriver om försäljningen av Josef, finner man det märkliga, att samtliga dessa barnbiblar skriver att det var Josefs bröder som sålde Josef. Bara en dansk barnbibel från 1909–1911 talar om att det var midjanitiska köpmän som hittade Josef i brunnen och sålde honom, alltså det som står i Bibeln. Det är vad jag kallar för ett scoop! säger Jan Carlquist.

Han tror att många svenska präster också lever med den felaktiga uppfattningen. Han gjorde det själv fram till för cirka tio år sedan. Det var en judisk busschaufför som uppmärksammade honom på felaktigheten i samband med att han guidade i Israel och pratade om Josef.

— Han viskade till mig: "Du Jan, vi judar säljer inte våra bröder". Det var då jag läste vad som faktiskt står i Bibeln, att det var midjanitiska köpmän som hittade honom i brunnen och sålde honom. Varför varenda svensk barnbibel skriver något annat och har fortsatt att göra det är för mig en gåta. Jag kan inte bevisa det, men man började skriva så här på 1940-talet och då fanns det antisemitiska krafter även inom kyrkan i Sverige, hur hemskt det än kan låta. Kan förklaringen vara att antisemitismen var stark på 1940-talet och sedan har man av tradition hakat på? Någon borde forska i detta. Tyvärr är jag själv för gammal så jag kan bara uppmärksamma problemet, säger Jan Carlquist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om