Ledigt – då får delov att gå i skolan

När kompisarna i måndags gick på lov stannade drygt 20 av Vidåkersskolans nior kvar i plugget. För första gången har Vidåker hållits öppen för höstlovsskola, med chans för eleverna att bättra på betygen.

Vingåker2014-10-30 10:00

– Det känns jättebra att så många elever valt att ta det ansvaret, säger skolans rektor Johanna Kriström.

– Den största vinsten är ändå hur attityden till skolan påverkas bland de elever som kommer hit, funderar specialläraren Per-Gunnar Andersson.

Vidåkersskolan har inte tidigare ställt lärare – totalt nio – och lektionssalar till förfogande under höstlovet. Möjligheten öppnades med den statliga satsningen på bidrag till lovskolor.

Stödundervisningen är frivillig. Men där finns också ett stort mått av nödvändighet. De niondeklassare som erbjudits möjligheten att höstlovsplugga, befinner sig alla i riskzonen för ofullständiga slutbetyg. Alltför många av fjolårets nior klarade inte betygskraven till gymnasiet.

– På höstlovsskolan kan de läsa alla de tre viktiga kärnämnena: svenska, matte och engelska. Eller också kan de fokusera på något av dem, säger Kriström.

Många av eleverna, visar det sig, har fokus på matematiken. Totalt 21 elever har anmält sig till extra studier i det ämnet och i en av salarna undervisar läraren Ing-Marie Persson:

– Vilket är det största talet: 0,07 eller 0,5? 5,5 eller 5,39? Lös det för er själva en stund, instruerar Persson.

Tvärs över korridoren står det "Matematiken är vetenskapens drottning" över whiteboard i Jonas Bjurlings lektionssal. Hans elevgrupp är mindre än Perssons.

I den finns bland andra Hanna Ericsson och Alina Frölund. Deras pannor är små veck av koncentration över uppgifterna framför dem på skolbänkarna.

– Vi tycker att matten är svår. Vi behöver mer tid med den. Vi har tre mattelektioner i veckan men jag känner att det behövs mer. Därför är höstlovsskolan bra; man får mer tid och extra hjälp, säger Hanna Ericsson.

Enligt rektor och lärarkollegiet är det uppenbart att eleverna som kommer till skolan på höstlovet känner att stundens allvar är här. Betygen som de får före jullovet ligger till grund för första ansökan till gymnasiet.

Men hur är det då att sitta i skolbänken när så många av kompisarna har lov att lana, skejta eller bara ta det lugnt? Ja, för en del är det både uppförsbacke och motvind att ta sig till skolan. Men de kommer ändå: närvaron är i princip hundraprocentig.

William Sparr och Kim Wahlberg tipsades av sin mentor att anmäla sig.

Var det ni själva eller föräldrarna som bestämde att ni skulle delta?

– Lite både och, medger William Sparr.

Väl i skolan passar de på att läsa mer än matte.

– Vi pluggar engelska också. Kanske blir det lite svenska med, säger de.

Och tid för ledighet ges ändå.

– Vi är ju bara här några timmar, konstaterar Sparr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om