Ett stort antal politiker och chefstjänstemän hade samlats i kommunhuset i Vingåker för att höra vad konsulterna kommit fram till i sin genomlysning men också deras råd till vad kommunen skulle kunna spara på för att få sin ekonomi i balans igen.
Vad som står klart är att intäkter och utgifter inte gått hand i hand, trots att kommunen har Sörmlands högsta kommunalskatt. Man har heller inte anpassat sin kostym till att följa befolkningsutvecklingen i kommunen. Det har skett stora svängningar i åldersstrukturen bland kommuninvånarna, betydligt fler Vingåkersbor är i dag 80+ och betydligt färre barn går i grundskolan än tidigare, men verksamheterna har inte anpassats till den verkligheten. Kommunen har inget resursfördelningssystem, som många andra kommuner har och som varje år anpassar exempelvis hur mycket personal det finns i grundskolan till antalet barn.
– Man måste tänka på att en anpassning till exempelvis färre elever inte är en effektivisering, sa Nicklas Johansson.
De stora områdena som pekas ut och som har stora avvikelser är individ- och familjeomsorgen samt den kommunala grundskolan. Vingåker har 17,4 procent högre nettokostnader för grundskolan än jämförbara kommuner och det är kostnaden för undervisning som är den stora delen.
– Kommunen har gått från lägre lärartäthet till högre, sa Henrik Berggren.
När det kommer till individ- och familjeomsorgen så är det främst stora kostnader för barn- och ungdomsvård som försämrat resultatet.
Andra områden som sticker ut i Vingåker i jämförelse med andra kommuner är dels Säftstaholms slott och att verksamheten där kostar en hel del pengar. Samtidigt har konsulterna inte hitta någon annan kommun som äger ett slott att kunna jämföra med.
Även biblioteksverksamheten och kulturskolan i Vingåker är mycket dyrare än i jämförbara kommuner. Avgifterna för att gå på kulturskola är låga och kommunens bibliotek har en bemanning som är högre än andra.
Det fanns också frågetecken till att kommunen fortfarande har en stor kostnad för flyktingmottagning, trots att flyktingströmmen minskat. Exakt vad detta beror på fanns inga svar på.
För att bli en mer effektiv kommun måste man också ha ett fungerande ledarskap som bygger på tillit, öppenhet och har ett tillåtande klimat, menar Berggren och Johansson, samtidigt som ledarna sätter tydliga mål och följer upp. Det är erfarenheter från andra kommuner.
Slutligen kom konsulternas förslag till hur kommunen skulle kunna spara in 35 miljoner för att få en budget i balans innan årets slut. Duon föreslår att grundskolan sparar in 15 miljoner, individ- och familjeomsorgen 4 miljoner, flyktingmottagandet 5 miljoner, kulturverksamheten 4 miljoner, infrastruktur 6 miljoner samt politisk verksamhet en miljon.
– Det börjar bli brådis och ni kan inte räkna med att staten kommer att hjälpa er nu när pengar behöver gå till satsningar på försvaret. Det kommer att bli tuffa anpassningar bland annat genom minskad personaltäthet, vilket kan leda till dålig stämning. Då måste ni stå upp tillsammans och inte skylla på att en nämnd fattat beslutet eller så, sa Nicklas Johansson.
– Det är ni politiker som äger frågan och som bestämmer vilka prioriteringar ni vill göra, sa Henrik Berggren.
Kommunstyrelsens ordförande Charlotte Prennfors (M) konstaterade efter dragningen att kommunen nu behöver göra en kulturresa som "heter duga".
– Vi måste rycka av plåstret och fundera på vad vi kan ta bort och få alla att vara med på det. Vi kanske inte kan ha det bästa biblioteket. Andra kommuner, som Norrköping och Eskilstuna har gjort sig av med sitt ägande av djurparker. Min åsikt är att kommuner inte ska driva djurparker eller äga slott, sa Prennfors innan hon stängde in sig med övriga inom den politiska majoriteten samt Sverigedemokraternas representant för att fortsätta diskussionen.