Vingåkers kommun beslutade att arrangera en påkostad julkonsert 2023 inför publik, med artister som bland andra Björn Ranelid, Charlotte Perrelli, Loa Falkman och Örebro kammarkör. Denna gång utan TV4:s inblandning – till skillnad mot tidigare år.
När Katrineholms-Kurirens reporter ville granska hur skattepengar hanterats vid evenemanget blev det tvärstopp.
Vingåkers kommun beslutade att hemligstämpla artisternas fakturor, inklusive fakturan från Örebro kammarkör.
Flera kommunala chefer inom Vingåkers kultursektor är engagerade i kören, bland andra Fred Sjöberg, före detta kulturskolechef i Vingåker. Sjöberg är körledare för Örebro kammarkör, men fakturerade även kommunen för arbetstid som konstnärlig ledare för projektet "Strålande jul".
Dessa fakturor fick tidningen se, och där verkar allt vara i sin ordning. Men fakturan för kammarkörens medverkan mörklades.
Kommunen hävdade att man kunde skada enskildas affärs- eller driftsförhållanden om det blev känt vad varje artist fakturerat kommunen. I stället redovisade man en klumpsumma på 517 500 kronor för artisterna, medan originalfakturorna hemligstämplades.
"Samtliga artister har en nationell karriär och lämnar kontinuerligt anbud för liknande arbeten. Att lämna ut nivåer på ersättningar som artisterna begär anser kommunen skulle vara till skada för artisterna i kommande anbudsförfaranden", skrev Vingåkers kanslichef Staffan Källström i kommunens avslagsbeslut.
Katrineholms-Kuriren tog hjälp av juristen och offentlighetsexperten Per Hultengård på branschorganisationen Tidningsutgivarna och överklagade beslutet till Kammarrätten i Jönköping. Tidningen skrev till rätten att flera av artisternas fakturor bedömts varit offentliga av andra kommuner och regioner i landet.
Som exempel uppgav tidningen att entreprenören och kommungranskaren Jens Nylander har konstruerat en öppen och offentlig hemsida där man kan söka på kommuner och regioners affärer med olika leverantörer på fakturanivå. Till Nylander har flera kommuner, regioner och offentliga bolag lämnat ut uppgifter om sina affärer med några av artisterna.
De offentliga fakturor som tidningen fått ut visar som jämförelse att Charlotte Perrelli fick 25 000 kronor plus resa för att medverka i TV4-programmet "Lotta på Liseberg". Ett annat exempel är Björn Ranelid som fakturerade Uppsala kommun 30 000 kronor för ett framträdande på medeltidsveckan vid Wiks slott 2023.
Katrineholms-Kuriren kunde ge rätten kopior på ett antal fakturor från Charlotte Perrelli, Björn Ranelid, Loa Falkman och Frank Ådal med flera, som tidningen fått utlämnade av andra myndigheter. Tidningen begärde att rätten skulle ändra kommunens beslut.
Dom kom i slutet av förra året. Man konstaterade att fakturorna, förutom ersättningsnivåer, innehåller harmlösa uppgifter och att kommunen inte prövat saken tillräckligt. Rätten återförvisade ärendet till kommunen för ny prövning.
Kommunen, genom Staffan Källström, beslutade då att lämna ut kopior på fakturorna. Beloppsuppgifter på fakturorna var däremot maskade.
Tidningen överklagade ytterligare en gång till Kammarrätten i Jönköping. Återigen hänvisade tidningens reporter till att uppgifterna lämnats ut av andra myndigheter i landet.
I en dom strax före jul förra året fick tidningen avslag, förutom på en punkt: artisternas resekostnader skulle lämnas ut.
Tidningen ansåg att Kammarrätten inte tagit tillräcklig hänsyn till att vissa artistfakturor redan är offentliggjorda och begärde prövningstillstånd hos Högsta Förvaltningsdomstolen. Domstolen beslutade dock nyligen att inte ge prövningstillstånd. Kammarrättens dom står därmed fast.
Katrineholms-Kuriren, och i förlängningen skattebetalarna, kommer därmed inte att få insyn i affärerna kring "Strålande jul".
– Vi kan bara beklaga att kommunen valt att mörklägga detta och inte ge oss chansen att granska saken. Eftersom chefer inom kommunens kulturverksamhet är inblandade i Örebro kammarkör är det särskilt angeläget, så att inte skattepengar hamnat i fel fickor. Vingåkers kommun har slagit sig för bröstet genom att marknadsföra sig som en av Sveriges bästa kommuner på öppenhet efter att ha tilldelats Tidningsutgivarnas öppenhetspris. Kommunen borde verka för öppenhet och transparens snarare än tvärtom, säger Ida Lithell, Katrineholms-Kurirens chefredaktör i en kommentar.
– Det var synd att Högsta Förvaltningsdomstolen inte ville ge prövningstillstånd. Det hade behövts ett auktoritativt avgörande här. Tråkigast är dock den attityd och det hemlighetsmakeri som Vingåkers kommuns agerande ger uttryck för, säger Per Hultengård på Tidningsutgivarna.