Det är ytterligare en varm dag, och det växer så det knakar i Jan och Evy Ridells kolonilott. Eller snarare kolonilotter, eftersom de har två stycken som de odlar på. Drygt 300 kvadratmeter som är sprängfylld med grönsaker och blommor. Här växer det mesta som man kan önska sig och under högsäsongen syns Jan Ridell och Evy Ridell härute så gott som dagligen.
– Det kan bli fyra till sex timmar per dag, säger Evy Ridell.
– Vi trivs bra här, tillägger Jan Ridell.
Potatisen är satt, och när de väl skördar kommer de att ha egen potatis ända till nästa års skörd, berättar de. De har haft sina två lotter sedan 12 år tillbaka, och då var det två års kö för att bli med i Slottsparkens odlarförening som bildades 1981. Jan Ridell är kassör i föreningen.
När KK besöker paret har de just en fika och låter sig väl smaka, men sen är det åter dags att arbeta med jord och växtlighet. Vi går runt och de berättar vad det är för olika grönsaker och bär som lotterna dignar under. Bönor av flera slag, potatis, gräslök, vitlök, rödlök och gul lök.
Och det finns även ett stort antal perenner att njuta av under sommarmånaderna. Ett körsbärsträd ståtar men ger sällan något till paret Ridell eftersom fåglar har första tjing, kan man säga. Det finns totalt 22 kolonilotter och för tillfället är det 15 personer som har lotter, och flera har två stycken.
Att följa allt som de satt och se det växa upp är en tjusning. På våren är det ändå ganska glest i jorden, men allteftersom blir det grönare och mer prunkande.
Dock finns det saker som inte är lika roligt att handskas med för lottägare som lägger ner så många timmar för att få en bra skörd och kunna njuta av att sitta i sin egen lott och fika.
– Det förekommer tyvärr stölder och skadegörelse, berättar Jan Ridell.
Av någon anledning är det morötter som verkar vara mest stöldbegärligt, och vis av erfarenhet är det en grönsak som de inte längre odlar på sina 300 kvadratmeter. Trots tjuvar och sabotörer är lotterna något som skänker stor glädje och som också kräver ett stort arbete.