God mat bör kombineras med trevligt sällskap, och gänget som lagar mat i Vidåkersskolans hemkunskapskök denna måndagskväll får både det ena och det andra.
Det märks att de har börjat bli vana vid att laga mat tillsammans. Utan krusiduller delar de upp arbetsuppgifterna. Ett par tar tag i ingredienserna till Merjas bönsallad, någon ger sig i kast med aftonens jordärtskockssoppa och ytterligare en börjar vispa våffelsmet.
Tre rätter, en huvudrätt, en sallad och en efterrätt, har det blivit vid samtliga kurstillfällen med Kerstin Sköld som ledare. Studiefrämjandet och Vingåkers kommun ligger bakom cirkeln. Den är i sin tur en del i hälsocoachprojektet som kommunen och vårdcentralen driver tillsammans, och deltagarna i matlagningskursen ingår alla i projektet.
Den här kvällen är sista kurstillfället, men deltagarna hoppas på en fortsättning. De har fått många aha-upplevelser under träffarna och konstaterar att "det här är ingen vanlig matlagningskurs".
- Framför allt är det väldigt gott, säger Monica Widén.
Här följer recepten, bearbetade av Kerstin Sköld, på två av rätterna som cirkeldeltagarna lagade
Lättlagad jordärtsskockssoppa (6 pers)
3 schalottenlökar
4 dl vitt vin
600 gram jordärtsskockor
1-2 msk cocosasmör
6 dl grädde
salt, peppar
citronsaft
1) Skala löken och skockorna. Lägg gärna skockorna i en vattenbunke med lite citronsaft, så de inte blir mörka och fula.
2) Skär både lök och skockor i lagom bitar. Fräs löken i cocosasmör utan att den tar färg och tillsätt sedan skockorna och fortsätt fräs i några minuter - även nu utan att något tar färg.
3) Häll på det vita vinet och låt det koka ihop tills ungefär hälften återstår. Tillsätt grädden och låt det sjuda i cirka fem minuter.
4) Mixa soppan slät, antingen med en stavmixer eller i en matberedare. Smaka av soppan med salt och peppar och lite citronsaft
Våfflor med lågt GI (6 pers), cirka 12 laggar
3 dl dinkelmjöl
1 dl fullkornsvetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
5 dl mjölk
2 ägg
50 gram smör
Till servering: olika sorters frukt och bär, lite agavesirap
1) Rör ihop hälften av mjölken med de torra ingredienserna.
2) Häll sedan i resten av mjölken. Knäck i äggen och blanda allt till en jämn smet.
3) Smält smöret och häll i det. Grädda i våffeljärn.
4) Till servering: tärna olika frukter du tycker om, eller ta olika bärsorter. Lägg ovanpå våfflan och ringla över lite agavesirap.