Vingåkers kommun har inrättat ett tillfälligt ekonomiskt projektstöd till föreningar som vill vara med och verka för ökad befolkning i Vingåkersbygden. Föreningsbidraget, som heter ”Vingåker växer”, ska uppmuntra utvecklingsgrupper och föreningar att genomföra insatser som lockar fler personer att folkbokföra sig i Vingåkers kommun.
Samhällsbyggnadsnämnden skulle vid sitt senast sammanträde ta ställning till två olika ansökningar som gjorts för att ta del av bidraget.
Den ena sökande var familjerna Widén, Strand och Poppe som genom bolaget WSP-event AB ansökt om 300 000 kronor för finansiering av marknadsföring av föreningen Vingåkers Folkets parks verksamhet.
Den andra sökande var Storgårdens musikförening som ansökt om 261 000 kronor för att finansiera engagerande storytellingfilmer om hur man som medborgare medverkar och bidrar till Vingåkers kulturliv. Dessa filmer var tänkta att användas som marknadsföring på sociala medier för och under en operaföreställning.
Båda sökandena fick dock avslag på sina ansökningar av politikerna i samhällsbyggnadsnämnden.
– Samhällsbyggnadsnämnden ansåg att både Widén-Poppe-Strands samt Storgårdens musikförenings projekt var lovvärda och absolut kan tillföra Vingåkersbygden mycket positivt. Dock ansåg nämnden att ansökningarna inte innehöll aktiviteter som på ett konkret och direkt sätt kan leda till att fler väljer att flytta till, bygga nya permanentbostäder eller folkbokföra sig inom Vingåkers kommun, vilket är syftet med det tillfälliga bidraget, säger Robert Davidsson (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Hur anser du att man ska locka fler invånare och därmed få Vingåkersbygden att växa?
– Just nu står många kommuner i Sverige inför samma utmaning, att det föds färre barn samtidigt som vi har en åldrande befolkning. Att vi behöver bli fler invånare i Vingåkersbygden handlar om att skapa långsiktiga förutsättningar för fortsatt bra skola, vård och omsorg men också för annan offentlig och kommersiell service. Därför är detta en av de högst prioriterade strategiska frågorna för den politiska ledningen, säger Robert Davidsson.
Han drar ett antal exempel, bland annat att kommunen har samordnat frågor som rör tomtförfrågningar, inflyttning och etableringar.
– Vi har också ett samarbete med SLU som studerar vilka incitament och aktiviteter som kan locka nya invånare och vad som inte ger effekt. Flera åtgärder planeras som bland annat att dra igång exploatering av Lindberga by i Österåker, att lyfta Vingåkers goda resultat inom skola och näringsliv, att vi har nya moderna förskolor och skolor samt att ta fram beskrivningar och aktiviteter för att presentera boendemiljön i Vingåkersbygden, säger Davidsson.
– Vi märker att det är en missmatchning när det gäller tillgång till bostäder och byggklara tomter kontra vad som efterfrågas. Därför har vi nyss infört en organisation för att samordna mark- och exploateringsfrågor. Gamla detaljplaner behöver förnyas och det behövs nya planer för bostäder i attraktiva lägen. Här kan bland annat nämnas det nya bostadsområdet som planeras vid Säfstaholms slott och som skapar möjlighet för 120 nya bostäder. Vi har också ett pågående arbete med detaljplan för ett 30-tal nya tomter i Baggetorp och flera andra privata initiativ som är på gång, säger Robert Davidsson.