Som artist tycktes Monica Zetterlund ha allt. Musikalitet, vacker och unik sångröst, fysisk skönhet, integritet, karisma och, skulle det visa sig, en stor skådespelarbegåvning. Men trots att samtidens mest välrenommerade låtskrivare och textförfattare stod i kö för att hon skulle göra konst av deras verk och att hon hade publikens kärlek och respekt, var hennes liv långt ifrån lätt att leva. Där fanns djup smärta och dåligt självförtroende och komplex, ständiga uppbrott från relationer och en ryggskada som successivt gjorde henne handikappad.
Dog i brand
Hennes liv slutade 2005 i en lägenhetsbrand i Stockholm, då var hon 67 år.
Svärtan i den uppburna artisten Monica Zetterlunds liv har givetvis varit en av de bärande ingredienserna i hennes konstnärskap, utstrålning och vår fascination av henne.
När Monica Borrfors med Gösta Nilsson Trio kom till Vingåker i lördags för att tolka Monica Zetterlunds musik var det med en trygghet och ett självförtroende som Monica Zetterlund inte hade.
Flera likheter
Annars finns många likheter utöver förnamnet. Monica Borrfors röst är besläktad med namnens, liksom skickligheten och attityden till publiken: musiken levereras utan smicker och fjäskighet.
Monica Borrfors har stora kvaliteter som sångerska och artist utan att alls sätta fokus på sig själv. Hon låter sin kompetenta trio bli en del av helheten. I mellansnacket pratade hon om Monica Zetterlund, men mest om upphovsmännen bakom låtarna och deras relation till sångerskan.
Fin- och fulkultur
Det gjorde att texterna blev tydligare och åtminstone jag, som växte upp under Monica Zetterlunds storhetstid, fick nya insikter om 1960- och 1970-talens musikliv i relation till dagens.
Den svenska populärmusiken då byggde till största delen på amerikanska och brittiska covers som försågs med svenska texter av samtidens mer uppburna manliga kulturpersonligheter som Beppe Wolgers, Lars Forssell och Olle Adolphsson. Fin- och fulkultur i en blandning som vi inte alls ser i dag.
Det var männen som skrev musiken och cashade in stimpengarna och de kvinnliga vokalisterna Lill- Babs, Siw Malmkvist, Lill Lindfors, Sylvia Wrethammar och i viss mån Monica Zetterlund, som fick kuska runt i folkparkerna, möta publiken och skvallerpressen.
Löjeväckande
Som om Robyn i- dag skulle turnera i Sverige med covers på Lady Gaga-hits i svensk översättning av Fredrik Lindström.
Tanken ter sig löjeväckande i en tid då svenska kvinnliga artister allt oftare står för text, musik och sound och får cred för det också.
Konserten i Ekbackskyrkan gav alltså inte bara en skön upplevelse utan satte in musiken i ett större sammanhang.