Kkuriren har tidigare kunnat berätta att Socialdemokraterna i Vingåker vill att Nordkalks tillstånd för att bryta kalk i Forsby ska villkoras: de ska använda kalklinbanan för transporterna. Detta för att minska miljöpåverkan, buller och risken för olyckor, då tung trafik måste använda vägarna 214 och 56 för transporterna till Köping.
Men det är inte aktuellt, säger Nordkalks presschef Eva Feldt i en kommentar.
- Vi håller på att riva banan.
Hon tror inte ens att transportmedlet för kalken kan villkoras på det sättet.
- Jag är ytterst tveksam till om de ens kan villkora på det sättet. Hur vi transporterar stenen är ingenting som ingår i tillståndet.
Hon avfärdar spekulationerna om att Nordkalk skyndar sig att riva banan, för att företaget ska kunna hänvisa till att det inte finns någon annan transportmetod än lastbil.
- Så är det absolut inte. Vi skickade in ansökan om att riva banan för över tio år sen. Vi har verkligen velat bevara kalklinbanan, vi har försökt på alla sätt. Men vi har haft den i vår ägo i 16 år, och det kostar pengar att bara ha den stående.
Eva Feldt pekar på att banan korsar E20 och andra större vägar, och måste underhållas för att inte olyckor ska inträffa.
Att rivningen och ansökan om förlängt tillstånd för kalkbrytningen i Forsby sammanfaller i tid är en slump, enligt presschefen.
- Det har inget med varandra att göra. Vi har haft brottet i Forsby i gång hela tiden, att ansöka om förlängning får vi göra med jämna mellanrum.
Två föreningar, Kalklinbanans vänner och den nystartade Föreningen kalklinbanan Forsby-Köping, vill bevara banan. Eva Feldt säger att Nordkalks jurister tittar på möjligheten att låta ideella krafter ta över en del av banan.