Det säger Mikael Nord, kommunpolis och samordnare av volontärverksamheten i KFV-regionen.
Satsningen är inte längre i sin linda; redan i luciahelgen väntas volontärerna få sitt första skarpa uppdrag av polisen. Men bland de som då kvitterar ut sina västar för att ge lagens långa arm en hand, finns inte någon Vingåkersbo – trots att det lokala engagemanget för ett tryggare samhälle har varit stort under hösten.
– Vi har gått ut med information i media och på Facebook. I och med att det har hänt en del i Vingåker, särskilt alla dieselstölderna, borde vi kanske ha marknadsfört det hårdare här, funderar Nord.
Möjligheten att frivilligarbeta åt polisen har dock inte gått allmänheten förbi alldeles. Frågan har till exempel diskuterats inom Facebookgruppen Vi som vill ha ett brottsfritt Vingåker. En röst i gruppen poängterar att det kan vara klokt att avvakta, eftersom det kan vara en nackdel att engagera sig utifrån känslan att det "brinner i husknuten".
Vingåker kommer dock att omfattas av satsningen, försäkrar Mikael Nord.
– Volontärerna kommer att kunna arbeta över hela polisområdet.
Av de 22 personer som i september anmälde sitt intresse är 17 aktuella som frivilliga medarbetare till polisen. 14 av dessa har genomgått alla utbildningsmoment och skrivit under ett avtal med polisen. Genom det är de försäkrade ute på fältet, lovar att följa polisens direktiv och förbinder sig till tystnadsplikt och sekretess. Vad volontärerna får göra och inte är noga reglerat. Bryter de mot avtalet kan de stängas av.
– De får inte ingripa. Det är polismans sak. Volontärerna ska fungera som extra ögon och öron åt polisen, säger Nord.
Han tror mycket på verksamheten, som på andra håll i landet är beprövad och har gett positiva resultat. Nu ska den bli riksomfattande och startar i alla Sörmlands polisområden.
Volontärerna ska hjälpa till med nattvandringar, sprida information åt polisen och kunna ge brottsofferstöd. De kan användas i samband med större publika arrangemang, men också bidra med närvaro på stökiga nattbussar eller i brottsutsatta bostadsområden. Frivilligarbetarna utbildas i konflikthantering och lag och rätt, i ett slags lightversion av polisernas teoretiska grundutbildning.
– Råkar de ut för någonting på fältet ges de debriefing på samma sätt som polisens personal.
Volontärernas lämplighet för uppdraget testas också, dels genom "lätta registerslagningar", dels i personliga intervjuer. Målsättningen i Polisområde mitt är att hela tiden ha 20–25 volontärer att tillgå.
Därför kommer polisen, sannolikt till våren, att söka fler personer till verksamheten. Den grupp som nu utbildats, utgörs av personer från 18 till 60 år och med olika bakgrunder. Majoriteten är kvinnor.
– Vi får ihop grupper med blandade åldrar, vilket är bra. De är väldigt drivna och vill verkligen göra en insats för polisen, konstaterar Mikael Nord.