Inga tårar att fälla över almarnas fall

– Det här är historiskt, inser 83-årige Karl Georg Larsson när motorsågen kapar barndomens resliga träd till ynka små stubbar.Men fäll inga tårar för dem, Vingåker. Efter gammalt kommer nytt.

Almsjuka3 HW 150218.jpg

Almsjuka3 HW 150218.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Vingåker2015-02-19 17:10

Något är sjukt på Marknadsplatsen. Det syns inte nu, i de nakna trädgrenarna mot grå februarihimmel. Men det syntes i sommarens vissna kronor, i de spruckna stammarna, i löven som gulnade innan någon ens hann tänka tanken på höst.

Almsjukan har slagit till. Och då finns det inget annat att göra än att ta fram motorsågen.

Därför har Vingåkers kommun anlitat åkaren Alf Jonsson. Han ska fälla totalt fyra av parkens sjuka almar och fem lönnar därtill. Lönnarna är omkring 200 år gamla, almarna ytterligare något äldre – cirka 250.

– Man nästan önskar att träden kunde tala. De skulle ha mycket att berätta om vad som hänt här, konstaterar Jonsson.

Marknadsplatsen i hörnet Storgatan/Åbrogatan användes för handel redan på 1500-talet och var förr Vingåkers vimlande centrum i kyrkbyn. Den sista marknaden hölls här 1934.

Då hade Karl Georg Larsson inte ens fyllt 3. Nu är han 83, bor fortfarande ett stenkast från parken och har lockats dit av motorsågen.

– Brorsan och jag sparkade fotboll här när vi var små. Alla pojkarna och flickorna var med, minns han och ser en lönn falla till marken, bit för bit.

Grenar och stam är torra, splittras och yr över marken. Lönnarna är inte almsjuka. Men de är gamla, uttorkade och försvagade av röta. När almarna tas bort, blir lönnarna än mer utsatta för väder och vind och kan bli en säkerhetsrisk. De måste bort – men också av ett annat skäl.

Avverkningen ska bereda plats för friskt och nytt. I vår ska här planteras unga träd omkring de fyra almar som får stå ännu en tid i parkens norra ände. Kommunens landskapsingenjör Jonas Rönn har ett helt batteri av nya trädslag för Marknadsplatsen. Lind. Mer lönn. Oxel. Blodbok. Ädelgran, som ska skänka grönska åt parken vintertid.

– Här ska även bli en del bokträd. Det har vi inga i Vingåker. Vi vill skapa olika uttryck för våra parker så att de skiljer sig från varandra. Bokträdet har en slät bark, som framtidens Vingåkersbor kan kreta in sina kärlekshälsningar i, ler han.

Rönn är mycket förtjust i denna plats. Trädfällningen skapar ljusa och luftiga förutsättningar för ett helt nytt parkliv.

– Jag hoppas att vi kan ta upp en grusgång genom parken, ställa ut några bänkar att sitta i, plantera buskar och kanske en häck ut mot trafiken mot Storgatan. Det ska kunna bli en riktigt rofylld plats.

Karl Georg Larsson lyssnar på dessa tankar och nickar.

– Det här är historiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om