UngefÀr ett stenkast frÄn fotbollsplanen pÄ HjÀlmargÄrdens camping stÄr den timrade 1700-talsstugan, som i begynnelsen var ett hamn- och spannmÄlsmagasin. Lokalen pÄ 40 kvadratmeter hade smygöppning under midsommarafton, och nu stÄr den nya "Matboden" helt redo för att leverera pizza frÄn grunden.
â Det var flera Ă„r sedan vi inledde diskussionerna om att göra en pizzeria och nu Ă€r det Ă€ntligen pĂ„ riktigt, sĂ€ger Lasse Gustavsson, verksamhetschef pĂ„ HjĂ€lmargĂ„rden i LĂ€ppe.
Under pandemin skapades en osÀkerhet om att investera i verksamheten. Samtidigt satt styrelsen pÄ flera erfarna byggare och grovarbetare vilket kom till stor hjÀlp nÀr timmerstugan skulle rustas om pÄ nytt.
â Vi rĂ€knade pĂ„ en kostnad av 200 000 kronor för att gjuta, bygga upp och skaffa inventarie. Eftersom arbetsstyrkan var helt ideell kĂ€nde vi att det var en bra investering, sĂ€ger Lasse Gustavsson.
HjÀlmargÄrden som Àr en del av Kristna gÄrdar och hotell fick tips frÄn kollegorna i Halmstad att ta in pizzabottnar med tomatsÄs pÄ. Efter flera smakprov av torrt halvfabrikat var fÀrdiga pizzabottnar inget som fastnade pÄ menyn.
â Vi tog kontakt med en pizzabagare som gör allt frĂ„n grunden och vi Ă€r supernöjda med honom, sĂ€ger Lasse Gustavsson.
KÀrt barn har mÄnga namn. Efter HjÀlmargÄrdens namnomröstning pÄ Facebook landade det till slut pÄ "Matboden".
â Tanken Ă€r att vi ska erbjuda mat frĂ„n alla vĂ€rldens hörn. Jag tycker att "food court" lĂ€t bra men det landade pĂ„ "Matboden" i demokratisk ordning, sĂ€ger Lasse Gustavsson.