Han betalade 10 000 för boende

Allt fler flyktingar tvingas köpa svarta hyreskontrakt, enligt Boverket. Vi har träffat tre personer från Syrien som alla har personlig erfarenhet av den svarta bostadsmarknaden.

Foto:

Vingåker2016-03-21 08:30

Tamer Al Samsam flyttade in i sin lägenhet i Vingåker i slutet av förra året. För att få skriva på hyreskontraktet fick han betala 10 000 kronor kontant till en fastighetsskötare, genom en vän som hade ordnat kontakten.

– Jag vet att det är fel, men min situation tvingade mig att betala. Jag väntade ett år på uppehållstillstånd, jag kan inte vänta lika länge på en lägenhet. Mitt liv tar slut medan jag väntar, säger Tamer Al Samsam.

Han, liksom många andra i Katrineholm och Vingåker, har flytt från krigets Syrien i jakt på en tryggare tillvaro. Och han är inte ensam om sin boendesituation.

Även Hussein, som egentligen heter något annat, fick betala 10 000 kronor för sitt hyreskontrakt. Han bor i en lägenhet i Vingåker tillsammans med sin familj, hos samma hyresvärd som Tamer Al Samsam.

Fastighetsskötaren, mannen som förmedlade lägenheten, sa att Hussein aldrig kommer få en lägenhet på laglig väg eftersom han inte har något fast jobb.

– Pengarna var för att han skulle "blunda" för att jag inte har något jobb, säger Hussein.

Han betalade och flyttade in, alternativet var att hamna på gatan.

Ali, en annan man från Syrien som också vill vara anonym av rädsla för både hyresvärd och myndigheter, berättar en liknande historia. Också han hyr en lägenhet av samma hyresvärd och fick betala svart för sitt kontrakt. Ali menar att alla 15 lägenheterna i hans byggnad bebos av flyktingar som tvingats betala mellan 10 000 och 20 000 kronor för sina kontrakt.

– Livet tvingade mig att betala. Har jag ingen lägenhet så hamnar jag på en flyktingförläggning, säger Ali.

Fenomenet med flyktingar som tvingas köpa svarta hyreskontrakt är inte isolerat till Vingåker. SVT:s Uppdrag granskning sände tidigare i år ett reportage om svartmäklare i Göteborg som utnyttjar utsatta nyanlända.

På Boverket följer man situationen så gott det går, men det är svårt att kartlägga och få en klar bild av verkligheten. Det finns olika typer av mer eller mindre olagliga lägenhetsaffärer, och i många fall saknas rättspraxis.

– Med risk för att låta lite alarmistisk så ser vi en väldigt oroande utveckling just nu. I takt med att allt fler, både nyanlända och andra grupper, har svårt att hitta bostäder växer en ny svart marknad fram.

Det säger Micael Nilsson, expert och utredare på myndigheten. Han menar att försäljningen av svarta kontrakt till flyktingar har blivit allt vanligare på mindre orter som Vingåker den senaste tiden.

– Den här svarta marknaden som växer fram skadar den sociala tilliten som upprätthåller våra system. Man kan få en bild av att har man bara pengar så kan man gå förbi kön. Det är en väldigt farlig utveckling tycker jag, säger Micael Nilsson.

Både hyresvärden och fastighetsskötaren, som alltså enligt tidningens källor är den som förmedlat kontrakten och tagit emot kontantbetalningarna, förnekar att några hyreskontrakt har sålts för svarta pengar.

Hyresgästföreningen: "Vi har dålig pejl"

Varken kommunen, Hyresgästföreningen eller Brå har någon klar bild över hur många lägenhetskontrakt som säljs på den svarta marknaden.

– Jag har hört att det finns misstankar, men inga personliga vittnesmål. Det skulle inte förvåna mig om det förkommer med tanke på hur ansträngd bostadssituationen är, säger Felix Törnqvist, bostadsstrateg på Vingåkers kommun.

De flesta privata hyresvärdar kräver att man som hyresgäst har ett fast jobb för att få skriva på ett kontrakt. Men kommunens bostadsbolag Vingåkershem har inga sådana krav. Det är dock en klen tröst för en nyanländ flykting eftersom 240 personer står i bolagets bostadskö, varav ungefär hälften är i akut behov av ett boende enligt Törnqvist.

Inte heller Hyresgästföreningen kan svara på frågor om hur läget ser ut, varken generellt eller lokalt.

– Vi känner förstås till att det förekommer svarta hyreskontrakt, men vi har dålig pejl på hur omfattande det är. Det ligger i sakens natur att folk inte hör av sig till oss om det, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Brottsförebyggande rådet, som för statistik över anmälda brott, har inte heller någon övergripande bild över hur omfattande den svarta marknaden är. Någon specifik brottskod finns inte. Även om det fanns en kod skulle mörkertalet sannolikt vara stort, då parterna i en olaglig lägenhetsaffär sällan har incitament att göra en polisanmälan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om