Sedan november i fjol bor den stora schäfertiken Gimli hos Anna Frössevi och hennes barn i Österåker. På gärdet med utsikt över Öljaren leker Gimli med lillmatte Elin, 9 år. Elin kastar leksaker, som Gimli, full av energi, rusar efter.
– Hon är snäll, busig och springer runt. Vi leker ute och myser inne. Hon får söka efter saker, jag gömmer en leksak och säger sök, berättar Elin Frössevi.
Gimli är fyra år gammal och har fått tre valpkullar. Två kullar till ska Gimli få, sedan går hon i pension och får bo kvar hos familjen Frössevi som "vanlig" hund. Försvarets fodervärdar får omkostnaderna betalda och får stöd och hjälp att träna hunden.
– Vi bestämde att vi skulle skaffa hund, men inte en valp. Vi tänkte först skaffa en omplaceringshund och jag letade i olika grupper på nätet, men det var ofta problem med omplaceringshundarna. Jag ville ha en hund som är helt säker med barn, berättar Anna Frössevi.
Någon tipsade henne om Försvarsmaktens hundar. Varje år föds mellan 45 och 50 valpkullar, alla schäfrar, på Försvarets hundavelsstation i Sollefteå. När de är 8 till 10 veckor gamla placeras de hos fodervärdar och testas vid 15 till 18 månaders ålder, för att man ska se om de lämpar sig mentalt och fysiskt för att bli arbetshundar åt Försvaret eller polisen.
– De används till exempel som bombhundar och minhundar. De är helt suveräna på att leta, det finns ingen maskin i världen som slår dem, säger Ewy Ran, fodervärdskonsulent för Försvarets hundtjänstenhet, som stöttar och hjälper fodervärdarna.
Också Gimli är oslagbar som sökhund. När Anna Frössevi tappat bort garagenycklarna var det Gimli som hittade dem.
– Hon fick lukta på en annan nyckel.
När Anna Frössevi ansökt blev hon intervjuad och fick hembesök. När familjen godkänts som fodervärdar kom Gimli i hundtaxi från Sollefteå.
– De är noga med var hundarna hamnar och Ewy ordnar träning och aktiviteter. Nu ska vi träna på att gå i koppel, Gimli drar ganska mycket, säger Anna Frössevi.