Företagare vill stoppaett köp av Montören

Turerna kring kommunens beslut att köpa Montören 1 fortsätter. Åtta personer inom näringslivet ifrågasätter lagligheten i beslutet och har i gemensam protest överklagat det till domstol.

Vingåker2014-11-19 18:15

Argumenten i överklagan är desamma som förts fram tidigare i kritiken mot kommunstyrelsens oeniga beslut. Det ena är att köpet skulle bryta mot kommunallagen genom att gynna enskild näringsidkare, i detta fallet fastighetens ägare.

– Jag har ingenting principiellt emot att kommunen köper fastigheten. Men då ska det vara en bra affär.

Det säger företagaren Claes Wretenfeldt. Hans överklagan till Förvaltningsrätten i Linköping är undertecknad av ytterligare sju personer, flera av dem företagare i kommunen. Deras andra skäl till att vilja stoppa affären är priset som kommunen är beredd att betala för den fuktskadade och undermåligt ventilerade industrifastigheten.

Ett tak för köpeskillingen är satt vid 3,5 miljoner kronor. Det är alldeles för högt med tanke på fastighetens skick och värde, anser klagande part.

– Kommunen tycker att det vore bra att få kontroll över denna fastighet. Men jag förstår inte varför de så snabbt ska ut med en massa pengar? Det finns både förelägganden och viten mot ägaren, och efter årsskiftet får fastigheten inte användas, säger Wretenfeldt.

I överklagan begärs därför inhibition, det vill säga att beslutet att gå vidare med affären ska stoppas i väntan på att lagligheten utretts. Domstolen har rätt att göra så vid risk för att det skulle bli svårt eller omöjligt för kommunen att backa ur köpet, om det i efterhand skulle visa sig olagligt.

Förvaltningsprocesslagen tar dock inte lätt på frågan om inhibition. Det måste finnas starka skäl som talar för att det överklagade beslutet kan gå emot lagen, och att beslutet utan inhibition stort kan skada allmänt eller enskilt intresse. Hittills i målet saknar förvaltningsrätten sådana skäl. Begäran om inhibition har därför avslagits, vilket Wretenfeldt beklagar och överväger att överklaga.

Medan kvarnen i domstolen fortsätter att mala i laglighetsfrågan, går alltså fastighetsaffären vidare. Uppdraget att slutföra den ligger hos Vingåkers kommunfastigheter AB.

– Vi har bestämt att det ska tas fram markprover på fastigheten, vilket görs i nästa vecka. Som jag ser det, hänger allt på resultatet av proverna, säger bolagets vd Anne-Brith Andersson.

Kommunstyrelsen har beslutat att en sanering av marken ska göras innan ett köpeavtal kan undertecknas. Kostnaden ska belasta säljaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om